HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2013.09.30. 08:01 Krap

"mi nálad a 10 pontos" - 3. a zenén túl

Rendhagyó módon nem frissen írok, hanem a Rockinformban annak idején megjelent lemezismertetőmet másolom ide.

      Egy idős nő, társának hamvaival, hosszú út után visszatér a hóesésben egy csónakban a tengerparti sziklához és a fához, melyet gyermekkorában egy kisfiúval ültetett és jelölt meg fehér kövekből kirakott körrel. A fához, melyet a kisfiú talált és mentett meg a kihalttá vált világban. A fához, melynél megfogadták, hogy egykor, mikor a föld ismét gyönyörű lesz, visszatérnek hozzá. Miután a szikláról a hideg habokba ugrottak, egy olyan helyen találták magukat, melyről történetek jártak az akkor még létező faluban. Ezen történetek szerint van egy hely, ahová a gyermekek szállnak, és ahol minden véget ér és újra elkezdődik.
     Egy fiatal nő az ágak között egy ösvényt követ a hóban. Egy kőhídhoz ér. A híd közepén egy idegen vár rá. Bizonytalanok abban, miért jöttek ide, de mindketten vágynak rá, hogy itt legyenek. Mikor a nő felébred, rájön, hogy ismét csak az álom volt. Ezen a reggelen egy férfi ébred ugyanebből az álomból…
Nem folytatom a mesét, mely a Halhatatlan szél dicshimnuszának bookletében található, japán anime-k világát (Chihiro Szellemországban, A vándorló palota, Totoro…) idéző festmények társaságában. A két ember (?) története felemelő mese, melyben valóság és álom, múlt és jelen, múlt és jövő között egyszerű az átjárás, magunk sem tudjuk biztosan, mikor melyikben vagyunk. Nincs különösebb története, vagy cselekménye, csak képekből, érzésekből áll, mégis kerek egész. A CD egyszerre hat elgondolkodtatva és elemi erővel az olvasóra, illetve a lemez hallgatójára, hiszen a tiszta gyermeki ént ábrázolja, szólítja meg.
     A japán csapat ötödik lemezén zenével is megteszi ugyanezt, egyetlen emberi hang nélkül. A könnyűzenei hangszerek egy csaknem teljes nagyzenekarral (két fuvolistán kívül nincsenek fúvósok, egyébként teljes a kép, rengeteg vonóssal) egészülnek ki, játszanak végig együtt, és alkotnak homogén egészet. Meg sem próbálom a hatást szavakkal leírni. A tőlünk (földrajzilag is) távoli kultúra még érdekesebbé teszi ezt a rendhagyó alkotást.
     Az élet filmjének csodaszép filmzenéje.

MONO - Hymn to the Immortal Wind

MonoHymnToTheimmortalWind.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=JbnhjsDI_ho

2 komment

Címkék: Mono


2013.09.28. 12:43 Krap

CostaConcordia-3.jpgCostaConcordia-2.jpgCostaConcordia-4.jpg

Szólj hozzá!


2013.09.25. 08:03 Krap

2007.07.26.

Me9678.jpg

Szólj hozzá!


2013.09.23. 08:09 Krap

Az altatóorvosok (aneszteziológus) közül 2012-ben 74-en, 2013 első felében 27-en, míg a sebészek közül tavaly 47-en, 2013 első hat hónapjában pedig 27-en távoztak külföldre.
                                                         /Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal - statisztika/

Szólj hozzá!


2013.09.23. 08:01 Krap

10. CineFest - koncertek

A Pál Utcai Fiúk egészen jó formában adott egy jó kis koncertet. Szerencsére nem volt Fiatal lányok, de sok kedvencem is kimaradt. Mindennel együtt jó volt őket ismét látni. Éppen a koncert befejezésével egy időben kezdődött egy tűzijáték a szomszédos étterem kertjében (gondolom, esküvő volt). Lecsó előbb csodálta, mondott valamit a show-ról, majd (tettetett? :) riadalommal kérdezte a zenekart, hogy "Ezt mi fizettük?".:)

CineFestPUF.jpg


CineFestOdett.jpgOdett csont profin TÖKÉLETESre belőtte a hangzást. A hangja is jobb élőben (!), mint azokon a felvételeken, melyeket hallottam Tőle. A közönségen kívül a jó DALok hiányoztak a koncertről.
Három jó szerzemény kevés egy fellépéshez, többet pedig nem találtam.
Előtte egy fiatal csapat, az első lemeze előtt álló Vaultage játszott, és egyszerűen nem tudtam otthagyni őket, annyira jók voltak. FANTASZTIKUS dobosuk van (még dobszóló is volt), de a szólógitáros keze is kiemelkedő. A stílusuk még nem kiforrott, a Guns N'Roses és a keményebb zúzda keveredik zenéjükben, de kellemes nézni- és hallgatnivalóval szolgáltak.
A Magashegyi Undergroundból csak 2-3 percet láttam útban a moziba. A hangzásukkal volt gond, de ez később változhatott. Az új lemezük nagyon tetszik - legközelebb nem hagyom ki őket.
A Vad Fruttiknak nagyon kézben van a repertoár. Profi a frontemberük. Ha a kifelé gyakran hallható recsegés a fülesében is ott volt, akkor hihetetlen, hogy ilyen (magas) szinten lehozta a koncertet. Hangulatos, jó a zenéjük. Ügyesen játszanak a két gitárral nagyon keményen tolt, az egy gitárral és egy másikkal a háttérből színezett, illetve az alapjaiban elektronikus, de egy gitárral kísért hangzások között. Utóbbi esetben a frontember dinamikus mozgása is sokat dobott a bulin.
A képek forrása: cinefest.hu

Szólj hozzá!

Címkék: koncertek CineFest


2013.09.20. 12:44 Krap

Megsértődni könnyű. Már az óvodásoknak is megy.

Szólj hozzá!


2013.09.19. 08:06 Krap

10. CineFest (2.)

The East - A Kelet
      A Kelet egy csoport, akik természetet szennyező, emberek egészségét tönkretevő, a társadalomra káros cégek vezetőit szembesítik drasztikus módon cseppet sem áldásos tevékenységük eredményével. Nevelnek, de inkább felvilágosítanak, megmutatják a sokszor elhallgatott igazságot. Ebbe a csoportba épül be a cégeknek dolgozó egyik nyomozóiroda alkalmazottja.
      A téma jó, a történet is majdnem hihető. Egy ponton úgy tűnt, hogy nem sikerül rendesen befejezni, de jött még kb. 10 perc és egy olyan csavar, amely frappáns lezárást hozott.
      Aztán a záró képsorok már talán túl idealista, naiv világképről árulkodtak.

6/10 pont - egyszer elment. Moziban.

TheEast_.jpg

Szólj hozzá!


2013.09.18. 08:02 Krap

1364.

1364-ben Miskolc városát és környékét a diósgyőri uradalomhoz csatolták.

Szólj hozzá!


2013.09.17. 08:01 Krap

10. CineFest (1.)

All Is Lost - Minden odavan

      Egyszemélyes film. Robert Redford az óceánon hajókázik. Már a kezdő képsorok alatt baj éri, de helyzete egyre csak rosszabbodik.
Kb. ennyi a cselekmény.
Néhány képsor nagyon jó - élen azzal, amikor a viharban/vihar elől repeszt az egyre növekvő hullámokon, azok között.
Az alaphelyzetből kihozta a film a maximumot. Nem különösebben eseménydús, de nem is unalmas.
     Az igazi gondok nem ott kezdődnek, amikor a tőkesúly az árboc fölé kerül.

7/10 pont - simán nézhető

AllIsLost.jpg

Szólj hozzá!


2013.09.16. 08:04 Krap

az lenne jó

"Valóban példátlan ez az összefogás - ilyenkor jövünk rá, hogy mennyivel jobb lenne, ha a hétköznapokban is ugyanez volna jellemző."
"Azt bánom csak, hogy ilyen tragédiának kell történnie ahhoz, hogy az emberek kinyissák a szemüket és tényleg szeretni tudják egymást és össze tudjanak fogni. Azt gondolom, hogy az lenne jó, ha a mindennapokban is így történne."
/Laklóth Anna, a tragikus buszbalesetet szenvedett UNI Győr női kosárlabda csapatának kapitánya/

Szólj hozzá!


2013.09.13. 08:03 Krap

Minden hétre egy mese

Annak idején vettem néhány angol nyelvű könyvet, hogy motiváljanak a tanulásban. Mostanra eljutottam oda, hogy némelyiket már majdnem értem is.
A teljes, 56 rövid történetes Sherlock Holmes könyvet falom mostanában. 1242Ft áll az árcédulán. Nem tegnapi.
Az eredeti képek - melyekkel az újságban kb. 100 éve megjelentek az írások - legalább annyira érdekesek, mint a legendássá vált nyomozó esetei. Sidney Paget munkái.
Egy év alatt tervezem a teljes könyv elolvasását.

Sherlock.jpg

Szólj hozzá!


2013.09.12. 13:26 Krap

A szurkoló, az ilyen

Szerintem lehetetlen nevetés nélkül megnézni:

Szólj hozzá!


2013.09.11. 08:03 Krap

Anneke

Írtam egy újab lemezismertetőt

http://www.musicring.hu/tartalom/Anneke_van_Giersbergen_Drive

és találtam a hölgyről egy (szerintem) fantasztikus videót. Az a tehetség, kisugárzás, humor!!! (Hang!!) Tiszta Suzanne Vega, csak szopránban és európaiban.

Maga a dal is jó választás, de a bakiparádé és annak lereagálása, előadása majdnem elviszi a figyelmet róla. Amikor azt hinné az ember, hogy ennyi, akkor belép a közönség! :) ÓRIÁSI!

4 komment


2013.09.10. 08:01 Krap

A kék szoba

Powder Blue
Ismét egy film. Még jobban tetszett, mint a tegnapi bankrablós.
Az anya (Jessica Biel - remek) mindent megtesz, hogy pénzt keressen kómában fekvő gyermeke gyógykezelésére.
A férfi (Forest Whitaker!) meg akar halni, mert nem bír feldolgozni egy tragédiát.
Az idős férfi a régen elhagyott gyermekét keresi.
A fiú hullákkal dolgozik és soha nem volt még barátnője, de most elüt egy kutyát és szerelmes lesz.
A pincérnő (Lisa Kudrow) szeretetre vágyik, mert a házasságának már vége.
Emberek, sorsok. Néhányan találkoznak közülük.
Nincs különösebb története vagy nagy csavar benne, nem művészkedik. A végén bejön egy kis spirituális, túlvilági szál mintegy mondanivalónak, de minden nyál vagy szájbarágás nélkül.
Szeretem az ilyen filmeket. Van egy hangulatuk, valóság közeliségük, (mégis) emberiek. A kék szoba mindenkinek annyit mond, annyit ad, amennyit belelát, amennyit befogad belőle.
2009-es.
8/10 pont (ez nálam nagyon magas, ha filmekről van szó)

'Hope is found in the darkest places'

PowderBlue.jpgPowderBlue2.jpgPowderBlue3.jpg

1 komment

Címkék: film A kék szoba Powder Blue


2013.09.09. 08:03 Krap

"Ez egyre rosszabb lesz"

A belső ember

Kevés film tetszik. Ez már határeset. Lekötött, érdekelt, hogyan alakul, mi lesz a vége. Hatásos, hogy a bankrablás és annak utóéletének bemutatása közé pakoltak jeleneteket a szemtanúk kihallgatásából.
Nem hibátlan, de jobb az átlagnál. 2006-os. Jellemző, hogy eddig nem is hallottam róla.
A címe frappáns!

7/10 pont (ez nálam magas film esetén)

ABelsoEmber.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film Inside Man


2013.09.06. 18:42 Krap

Vandor9377.jpg

Szólj hozzá!


2013.09.05. 08:05 Krap

Sör 8., Fischer (Tradition)

Nem is üvege, inkább flaskája van. Csatos, "dombornyomott", 0,65 literes.
Szépen barna. Olyan érett, komoly a színe világos sör létére.
Illatos.
A habja kicsit sűrű, de gusztusos.
Tökéletes íz arányok jellemzik. Kesernyés, de finom, és enyhén édeskés is.
Erős.
Hat.
Francia.
Alk. 6%.
9/10 pont
Minimum.

Fischer380.JPGFischer381.JPGFischer383.JPGFischer382.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: Sör


2013.09.04. 08:03 Krap

S(z)eptember

September9384.jpg

Szólj hozzá!


2013.09.03. 08:08 Krap

ország-/városimage

U18Logo.JPGSlovenia1793.jpgSlovenia1803.jpg

Szólj hozzá!


2013.09.02. 08:09 Krap

This is history

Az első hazai NB I-es győzelem.
Az a harmadik gól!!
Kiderült, hogy nem én hoztam balszerencsét (eddigi mérlegem: 2 vereség és most már egy győzelem) a csapatra otthon, hanem akkor győznek, ha Istyu józanul jön meccsre. :) Kemény, de szép szezonja lesz. :))
Mezőkövesd Zsóry - Puskás Akadémia 3-1 (0-0)

KovesdPusk128.jpgKovesdPuskas.JPGKovesd-PuskJegy.JPG

A gól, amihez nem kell kommentár:

2 komment


süti beállítások módosítása