HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2014.02.28. 08:04 Krap

Moyes? (Mo-)NO!

A sok-sok hazai égés után Moyes a Bajnokok Ligájában is történelmet írt: 10 meccset követően sikerült megveretnie a Manchester United-ot egy görög csapattal. Szánalmas, alibiző játék, egyetlen gólhelyzet (a sors humora, hogy ha azt belövik, 80% esély a továbbjutásra), mindössze 1-2 olyan teljesítmény, amelynek helye van a csapatban. És mindezt a szerintem (is) legerősebb kezdő 11 művelte le.
 Lehet védeni a "manager"t, meg türelemről beszélni, de gyakorlatilag ugyanez a csapat az előző szezonban bajnok volt, és a Real Madrid ellen is csak egy "szokásos, kedves, jogos" kiállítás miatt esett ki a BL-ből. Most pedig hatodik a bajnokságban, úgy, hogy egyetlen rangadót bírt eddig megnyerni, 15 pontnyira az elsőtől és éppen most érte utol azt az Evertont, ahonnan Moyes érkezett.
Én türelmes ember vagyok, de kb. egy hónapja mondtam volna fel neki. És ha megy, vihetné magával Fabiot, Hernandezt, Matat (!!!), Kagawat. Akkor hátha a többiek is elgondolkodnának, hogy talán nem csak a pénz miatt lettek focisták annak idején.
És egy szóval sem mondom, hogy egy pennyt is sajnálnék Rooney napi (!!!) 16 millió forint feletti fizetéséből!

Che-MU.jpg

Szólj hozzá!


2014.02.27. 08:05 Krap

Nick Hornby: Juliet, Naked

HornbyJuliet.JPG     Ez már sokkal inkább egy vérbeli Hornby regény, mint a Slam volt. Terjedelmesebb, választékosabb is, és a témája, cselekménye is olyan, amiben a szerző erős.
Hornby olyan dolgokról tud nagyon jól írni, melyekhez szenvedély kell: zene, futball, párkapcsolatok.
A címbeli Juliet egy lemez címe, kár tehát erotikára gondolni a borítót látván. Ennek megfeleően a "A Meztelen Juliet" magyar cím tökéletes fordítás.
      Egy amerikai zenész egy turnéja közepén szó nélkül és szó szerint kisétál a zene világából, és elvonul a kíváncsi tekintetek elől. Senki nem tud róla semmit 22 évig, egy maroknyi rajongó azonban napjainkig életben tartja a nevét, beszél róla az interneten, felkeresi azokat a helyeket, ahol hősük megfordult, ahol érdekes vagy érdektelen dolgok történtek vele, amelyek szerepet játszottak életében.
A brit Duncan a legfanatikusabb rajongó. Minden dalszöveget kielemzett, az összes koncertfelvétel a birtokában van. Barátnőjével bejárja amerikát a zenész "zarándoklat" útvonalán.
Így kezdődik a regény, ezt követően jönnek az apróbb-nagyobb, tipikusan hornbys fordulatok.
     A könyv humora a cselekmény alakulásában, néhány fanyar mondatban és magában Hornby stílusában van jelen - tipikusan brit tehát, inkább érteni "kell", mintsem hahotázni rajta.
2009-ben adták ki először. SOKKAL jobb a Slam-nél, és talán a legjobb művei közé is odatehető. Az angolja a szokásos (a Slam egyszerűsége a múlté). Középfokkal simán érthető. Egyéni, választékos, de nem mesterkélt vagy erőltetett.
Jó könyv. Okoskodás helyett inkább idézek belőle, az többet mond az én szavaimnál.

"In the time before Duncan, it had been easy: she was young, and she liked exactly the same kind of music as the young man asking the question, who, like her, was either on his way to university, or an undergraduate, or recently graduated. So she could say that she listened to the Smiths and Dylan and Joni Mitchell, and the young man would nod and add The Fall to her list. Telling a boy in your tutor group that you liked Joni Mitchell was really another way of saying, 'If the worst comes to the worst and you knock me up, it'll be OK.' But now, apparently, she was expected to tell people who were not just like her, people who might not have an arts degree (and she knew she was being presumptive, but she had decided that Barnesy was not an English graduate), and she knew that she could not make herself understood. How could she, when she wasn't able to use some of the cornerstones of her vocabulary - words like Atwood and Austen and Ayckbourn. And that was just the As."

"Mielőtt Duncannel összejött, könnyű volt: fiatal volt, és pontosan ugyanazt a fajta zenéket szerette, amelyeket a kérdést feltevő fiatalember, aki, hozzá hasonlóan, vagy éppen készült az egyetemre, vagy egyetemista volt, vagy éppen végzett az egyetemen. Mondhatta hát, hogy Smiths-t és Dylant és Joni Mitchellt hallgat, és a fiatalember bólintott és hozzácsapta a The Fall-t a listájához. Azt mondani a tankörtársadnak, hogy kedveled Joni Mitchellt, olyan volt, mintha azt mondtad volna "Ha minden a lehető legrosszabban alakul és teherbe ejtesz, nem lesz gond". De most szemmel láthatólag olyan emberekhez kellet beszélnie, akik nem hasonlítottak hozzá, olyanokhoz, akiknek nem volt művészeti diplomájuk (és tudta, hogy ez csak feltevés, de meg volt győződve róla, hogy Barnesy-nak nincs irodalmár végzettsége), és tudta, hogy nem tudja magát megérttetni. Hogyan is tudná, anélkül, hogy szókincsének sarokköveit használhatá - szavakat, mint Atwood, Austen vagy Ayckbourn. És ezek csak az A betűsök voltak."

Szólj hozzá!

Címkék: könyv Hornby


2014.02.26. 08:02 Krap

"csak", regisztrált (!!!)

"Már csak 8841 regisztrált munkanélküli van Miskolcon..."
                              /a polgármester elégedett a munkájával/

Szólj hozzá!


2014.02.25. 08:07 Krap

Sör 10., Kelt

Könnyű. mégsem súlytalan. Finom. Nem kimondottan keserű, de nem is túl édeskés.
Nem kiemelkedő, de bőven a "jó" kategóriában van.
Szeretem a szlovák söröket. A sok-sok márka között még nem találkoztam gyengével. A "kis" nevek (Gemer, Saris, stb.) is finomak. Főleg csapolva, egy hangulatos, szocreál (falusi) kocsmában.
Kelt van csatos üveges verzióban is, de most az 1,5 literes műanyag palackos kiszerelést (1 Euro akciósan!) termeltem be.
Szlovák.
Alk. 4,2%
7/10 pont

Kelt4.JPG

Kelt5.JPG

Kelt6.JPG

Kelt7.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: Sör Kelt


2014.02.24. 08:01 Krap

Áááááááá!!!

 

Szólj hozzá!


2014.02.21. 08:05 Krap

Szemben a Nappal

Nyújtózkodik a zúzmara,
megdermed az idő.
Elcsitul a jelen, és
megnémul a jövő.

Csak üldögélek tétlenül,
lekapcsolom magam.
Bámulok a semmibe,
így minden rendbe' van.

Míg vesztegel a pillanat,
idebent csak pörög
egy végtelen magnószalag
a szemhéjam mögött.

          Néha jó, néha rossz, néha nem.
          Néha nem foglalkoztat semmi sem.
          Végül minden végső helyére kerül,
          maradok ott, ahol voltam, egyedül.
          Beborítva sugarakkal,
          szemben állok a Nappal.

Köröttem légüres tér,
riadtan tátogok.
Hűvös fénnyel izzanak
lámpás csillagok.

Egymást követve fagynak el
a kimondott szavak.
Szilánkokra törnek, aztán
szertefoszlanak.

Magam leszek a zúzmara,
a hóval olvadok.
Elillanok, akár a tél,
akár a sóhajok.

           Néha jó, néha rossz...

/Vad Fruttik/

Szólj hozzá!


2014.02.20. 08:01 Krap

We're The Millers

Millers3.jpg

A már említett Családi üzelmek film végén a forgatási ökörködések között van egy jelenet, ahol a várt zene helyett a Jóbarátok zenéje szólal meg a filmbéli autóban, és Jennifer Aniston egy pillanatra meghatódik rajta, miközben a három szereplő társa énekli neki. Eléggé igazinak tűnt, de ha csak megjátszotta, akkor nagyon tud.
Hopp! Itt is van. "Isten áldja az internetet!"

Szólj hozzá!


2014.02.19. 08:01 Krap

Postás(, rendőr, vasutas)

- Legközelebb nem fogadom el, ha így meg van gyűrődve.
- Nyilván nem direkt gyűrtem meg. Így fér bele a pénztárcámba. Nem én találtam ki, hogy ilyen alakja legyen egy csekknek.
- Az ügyfélnek feldolgozásra alkalmas állapotban kell tartania a csekket.
- Amíg nem vezették be azt a gépet, amelyik visszaköhögi, addig csak pecsételt kettőt, és kész. A géppel arcozzon, ne velem!
(Hajt rajta kettőt, és beveszi a gép. Itt vesztett. :)
- Legközelebb nem veszem el.
- Hoppá! Most szóljon hozzá!! Hirtelen feldolgozásra alkalmas állapotba került!!??

Évente kb. 3-szor eljátsszuk ezt. Most éppen beszélgetős kedvemben voltam.

3 komment


2014.02.18. 08:03 Krap

"Az a tuti"

Millers1.jpg

- Okay, what are we doing today?
- Yeah, I say, give me something that says: "I get up every morning at 5:30 and commute for an hour to a bullshit job where my boss expects me to kiss his balls all day so I can afford to keep my ungrateful kids decked out in Dora the Explorer shit and my wife up to her fat ass in self-help videos until the day I get the courage to put a shotgun in my mouth."
- Right here.
- Yeah. That's it. That's the one.
                                   /We're The Millers/

- Szóval, milyen frizurát szeretne?
- Hát, ő, valami olyasmit, ami azt sugallja, hogy minden nap hajnalban kelek, másfél órát autózom a fos munkahelyemre, ahol a kretén főnököm elvárja, hogy egész nap nyalogassam a golyóit, én pedig megteszem, mert mindent meg akarok adni a hálátlan dög gyerekeimnek és a tepsiseggű feleségemnek, mindaddig, amíg bátorságot nem gyűjtök és fejbe nem lövöm saját magamat.
Háttérben egy ügyfél: - Ez az.
- Igen. Az az. Az a tuti.
                                /Családi üzelmek/

Millers2.jpg

Szólj hozzá!


2014.02.17. 08:05 Krap

Bükk

Már nem fehér, még nem zöld.

Bukk140.JPG

Bukk151.JPG

Bukk154.JPG

Bukk159.JPG

Szólj hozzá!


2014.02.14. 08:09 Krap

Getting old

FunnyThings.jpg

10 kellemes dolog, amit az öregedés tesz a testeddel.

Szólj hozzá!


2014.02.13. 08:02 Krap

York, 2006.05. (2.)

York400.jpg

York394.jpg

York418.JPG

York393.jpg

York387.jpg

York378.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: York England


2014.02.12. 08:05 Krap

great art

'One thing about great art: it made you love people more, forgive them their petty transgressions. It worked in the way that religion was supposed to, if you thought about it.'
/Nick Hornby: Juliet, Naked/

"Egy dolog a kiváló művészetről: miatta jobban szereted az embereket, megbocsátod a pitiáner bűneiket. Úgy működik, ahogyan a vallásnak kellene, ha belegondolsz."
/Nick Hornby: A Meztelen Juliet/

Szólj hozzá!


2014.02.11. 08:09 Krap

Egy érdekes tény :)

'Indiana Jones plays no role in the outcome of the story. If he weren't in the film, it would turn out exactly the same.
...
if he weren't in the movie, the Nazis would have still found the ark, taken it to the island, opened it up and all died. Just like they did.'

"Indiana Jonesnak semmi szerepe nincs a történet kimenetelét illetően. Ha nem szerepelne a filmben, dettó ugyanez lenne a vége.
...
Ha nem szerepelne a filmben, a nácik akkor is megtalálnák a frigyládát, elvinnék a szigetre, felnyitnák, és meghalnának. Ahogyan a filmben is tették." :)

Szólj hozzá!


2014.02.10. 08:08 Krap

Egy hangulat, avagy a jazz is lehet közérthető

Másodszor kattantam rá a Taxi című "ősi" sorozatra. Amikor annak idején a Magyar TV bemutatott néhány (jó sok) epizódot, azonnal a kedvencem lett. Most a teljes sorozatot végignézem.
Latka (a nálunk kevésbé ismert, fiatalon elhunyt komikus, Andy Kaufman játssza - róla szól a Man On The Moon film (Jim Carrey talán legjobb KOMOLY szerepe)) és Jim (Christopher Lloyd!!!) karakterei és alakítása óriásiak, de Danny De Vito is a főbb szereplők között van.
Olyan, mint a zenéje: (VICCES), kedves, ártatlan, emberi.
Az első 1:12 (és a zárás) a főcím zene, de az egész dalon végigvonul a hangulat, a dallam.

1 komment


2014.02.07. 08:03 Krap

Politika? Á, kizárt!

Avagy, hogyan csináljunk pocsványt a művészetből.
A két oldal véleménye:

http://fidelio.hu/klasszikus/interju/ki_intett_be_miskolcon

http://fidelio.hu/klasszikus/interju/ki_hazudik_miskolcon

A "kedvencem" az új főnök előtti nyilvános szavazás komédiája. Mint a sztálinos viccben: "Elvtársak! Aki egyetért velem, az leteheti az egyik kezét."
Le a kalappal a 8 (ha jól emlékszem) ember előtt, aki mert tartózkodni és ezzel az állásával játszani.

2014. Miskolc, "a zene várost épít"

Én, mint közönség, köszönöm Kovács úr eddigi munkáját, a sok remek hangversenyt, mely az ő nevéhez is kötődik. Nem tudom, mennie kellett-e, de hogy nem így, az biztos.

Szólj hozzá!


2014.02.06. 08:09 Krap

Slam

Az kimaradt tegnap, hogy jól visszaadja, felidézi a könyv, hogy mit érez, gondol az ember, egy (régi?) tini (!) egy kapcsolat előtt, illetve az elején. Mit, miért (nem) mond (a másik), mikor kellene hívni, miért nem hív, hogyan telik az idő, stb...

" 'Listen. You're gorgeous. But the trouble is, you know it, and you think you can treat people like dirt because of it. Well, I'm sorry, but I'm really not that desperate.'
And I left her there. It was one of my greatest moments: all the words came out right, and I meant everything I said, and I was glad I'd said it. I wasn't doing it for effect either. I was really, properly sick of her, for about twenty seconds. After twenty seconds I calmed down and started trying to work out a way back into the conversation. And I hoped that the conversation would turn into something else - a kiss, and then marriage, after we'd been out for a couple of weeks. But I was sick of the way she was making me feel. I was too nervous, to keen not to make a mistake, and I was being pathetic. If we were going to talk again, it had to be because she wanted to."

" "Figyelj, szuper vagy, de az a gond, hogy ezzel tisztában vagy, és azt hiszed emiatt szemétként bánhatsz az emberekkel. Nos, bocsi, de totál nem vagyok ennyire kilátástalan."
És otthagytam. Életem egyik legnagyobb pillanata volt. Minden szó a helyén volt, és mindent, amit mondtam, komolyan gondoltam, és örültem, hogy kimondtam. Nem a hatás kedvéért tettem. Marhára elegem volt belőle kb. húsz másodpercig. Húsz másodperc elteltével lehiggadtam és megpróbáltam kitalálni, hogyan térhetnék vissza a beszélgetésbe. És reméltem, hogy a beszélgetésből más is lesz - egy csók, aztán, miután néhány hétig jártunk házasság. De gyűlöltem az érzést, amit kiváltott. Túl ideges voltam, görcsösen vigyáztam, hogy ne hibázzak, szánalmas/fellengző/patetikus voltam. Ha fogunk még valaha beszélgetni, annak azért kell megtörténnie, mert ő így akarja."
/Nick Hornby: Slam/

Szólj hozzá!


2014.02.05. 08:06 Krap

Nick Hornby: Slam

     HornbySlam.JPGRégen olvastam Hornbyt. Pedig nagyon tetszik a stílusa.
Nem ez a legerősebb regénye. Finoman fogalmazva.
A Pistols könyv elolvasásához egy hónap kellett, ehhez egy hét elég volt. Terjedelemre és "sűrűségre" is messze elmaradt Rotten könyvétől. Ettől persze még lehetne zseniális, de nem az.
Egyszerűen csak jó.
     Olvasmányos, könnyed, de alig-alig (sem) nevettet meg fanyar, brit humorával, gondolataival.
Rendkívül egyszerű viszont olvasni. Szókincsileg kifejezetten minimalista, nyelvtanilag is csak a hosszú mondatok és az elbeszélő múlt (vagy mi) nehezíti az ezekhez nem szokott olvasó dolgát.
     A stílust indokolja, hogy a főszereplő, egy 18 éves fiú meséli el a történetet. Hornby 50 éves volt, mikor (2007.) ezt a regényt írta, ez (mai fiatalokra jellemző nyelvezet, gondolkodásmód megtalalása, alkalmazása) lehetett a fő szakmai kihívás számára íráskor.
     Könnyed nyelvgyakorlás, hibátlan, de semmi kiemelkedő. Ne ezzel kezdjétek Hornby olvasását!
(Hanem pédául (szurkolók) a Focilázzal (Fever Pitch) vagy a mókás A Long Way Down-nal (Hosszú út lefelé).) Aki látta az Egy fiúról-t (About a Boy), az betekintést nyerhetett Hornby világába.
((A címet nem egyszerű lefordítani úgy, hogy jó is legyen. Én a Padlózva vagy az Odacsapva egyikét adtam volna, de magyarul Betoncsók címmel jelent meg.))
Szívesen fordítanék ilyen műveket!

"I'd never got back together with anyone before. Whenever I'd split up with anyone, I'd stayed split up, and I'd never really wanted to see her again. There was one couple at school who were always splitting up and getting back together, and I'd never understood it, but I could see now. It was like coming back to your house when you'd been on holiday. Not that anything had been much of a holiday since we were last together."

"Soha nem kezdtem újra senkivel. Valahányszor szakítottam valakivel, az végleges volt, és nem igazán akartam újra látni a lányt. Volt egy pár a suliban, akik folyton szakítottak, majd ismét összejöttek. Soha nem értettem, de most már igen. Olyan ez, mint hazatérni egy vakációról. Na, nem mintha bármi vakációszerű történt volna, mióta együtt voltunk."

Szólj hozzá!

Címkék: könyv Nick Hornby


2014.02.04. 08:05 Krap

"and Veronica"

YorkJesus357.jpg

Szólj hozzá!


2014.02.03. 08:01 Krap

Veruca Salt Mode

Sokan és rengeteg dalt dolgoztak fel a DM-tól, mert kézenfekvő áthangszerelni a zenéjüket. De nem csak a metal átiratok nagy része sikerült ütősre, hanem pl. ez is ((több mint) hibátlan), ahol az énekhanghoz is drasztikusan hozzányúltak. A cselló sem gyenge. Hallani, ahogyan rezeg a levegő a hangszerben. Ha ezt géppel csinálták, remek munka. Ha igazi hangszerrel, le a kalappal! (Azért a szövegben a sok "she" helyett énekelhetne "he"-t. Mert így poén is került az egyébként komoly dalba.)

Szép hetet!

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása