HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2015.01.30. 15:04 Krap

Stephen King: Mr Mercedes

king-mr-mercedes.jpgAmikor leírom, hogy Stephen King regénye, ne hagyja senki abba az olvasást pusztán a szerző neve miatt! Ez ugyanis nem egy tipikus King mű, hanem egy egyszerű krimi.
Semmi misztikum, túlvilági, különleges képesség, sugallatok és egyéb szokott nyalánkság nincs benne. Még a gondolatok kingi leírása sem szerepel ezúttal az író eszköztárában.
Azt viszont megfigyeltem, hogy King teszi is, amiről prédikált az írásról szóló könyvében. Valóban nagyon kevés a jelző a regényben. Nincs olyasmi nála, hogy "kérdezte ingerülten", "jegyzte meg titokzatosan"...
A történet egyszerűsítve és semmit el nem mesélve egy elkövetőről, akinek a kiléte a kezdetektől publikus előttünk és egy nyugalmazott rendőrről szól.
Nem szeretem a krimiket, nem érdekelnek, de ezt a könyvet szívesen, és eléggé rövid idő alatt elolvastam.
Angolul olvastam, mert csak így tudok fejlődni, formában maradni. Középfok elég hozzá.

7,5/10 pont - soha rosszabbat

Szólj hozzá!

Címkék: könyv krimi Stephen King


2015.01.29. 11:58 Krap

A mai nap...

.. csak van.

fish.jpg 

Szólj hozzá!


2015.01.28. 08:08 Krap

V. a múltban

Azt mondta, tudja, hogy szétrúghatná az akkor már évek óta (4-5) tartó kapcsolatomat (és nem kizárt, hogy igaza volt), de azért a  2-3 hónapért, amit együtt tölt(h)e(t)nénk boldogságban, nem mászik bele két ember közös életébe.

18 évesen - ennyire bölcs és önzetlen volt. Ez csak most (a színdarab kapcsán) esett le. Tudta, hogy ha én Vele bármit, akkor a tartós dolgomnak annyi, mert hazugságban vagy botlás után én nem... És azt is tudta, csakúgy, mint én, hogy bármekkora a kísértés, nem egymás emberei vagyunk.

Szólj hozzá!


2015.01.27. 08:07 Krap

Nő a múltból (színdarab)

     Csendben ültünk V-vel (nem keverendő Vr-val!)a Rába parton. Idill, mindketten élveztük egymás társaságát, a nyugalmat, békét, harmóniát.
Meg is állapítottuk, hogy jó pár lennénk. Aztán egyszerre néztünk egymásra és röhögtük el magunkat, hogy "na, de járni egymással...!!!???". Aztán abban maradtunk, hogy ha úgy alakul, hogy mindketten egyedül leszünk, akkor 60 évesen összejövünk, és boldogan élünk, amíg csak.
Szerelmes és hűséges (típus :) voltam a barátnőmbe/-höz, egy másik lányba/-hoz... Ezért is lehettünk ennyire jóban V-vel... Mert tudta, hogy közöttünk csak barátság lehet, semmi más.
      Ez a folyóparti délután jutott eszembe a színdarabról.
Hogy hamarosan 60 éves leszek :)  :(, és egyedül vagyok...
Nem ígértünk semmit egymásnak. A darab két szereplője viszont igen, és az egyik "benyújtja a számlát", számon kéri a réges-régi ígéretet...
     A Színház legkisebb termében, karnyújtásnyira ültünk a szereplőktől. A díszlet minimális volt, de több apróbb/nagyobb EREDETI és olykor humoros ötlettel dobta fel a rendező (vetítés, UV-ben látszódó feliratok, makettek, stb.).
A cselekmény vezetése 5-20-30 perceket ugrált az időben előre-hátra, így több dolgot többször is láttunk. Ez először érdekes volt, majd zavart, a vége előtt viszont kifejezetten tetszett.
Az alapötlet nagyon jó. Mindannyian (a szerencsésebbek legalábbis) voltunk szerelmesek, és noha pl. nálam nem sok hiányzott hozzá, alig van valaki, aki az első szerelmével él. Márpedig az érzelmek közepette mondunk az adott pillanatban igaz(nak érzett) dolgokat, amelyek később átértékelődnek. Számomra kb. erről szól a gyakorlatilag egy Beatles (brrr) dalra, annak szövegére (I Will) (("Love you forver and forever" - egyszer csak eljutok eddig a dalig az életművük bemutatásában)) épülő színdarab.
Én a logikus dolgokat kedvelem (ha eddig nem vettétek volna észre), ezért a vége felé kissé elvesztettem a fonalat, a befejezésnél pedig pláne, de aztán (ha nem is teljesen) segítettek összerakni az én mérnöki agyamnak is.
Összességében nem bántam meg, hogy megnéztem, kicsit el is gondolkodtatott, de ajánlani csak a modern(ebb) színház kedvelőinek tudom.
Nem elvont vagy ilyesmi, de azért kell nyitottság a befogadásához.
     Az öt szereplő: Ullmann Mónika (nő a múltból) remek, Simonfi Adrienn (a fiú barátnője) gyakorlatilag csak monológokat mondott, jól, Györgyi Anna (feleség) hozta a formáját, profi színésznő, de nálam ott van egy kis "de" minden játékában. (A vágy villamosában nem éreztem erősnek, Az eltört korsóban viszont jó volt. Kíváncsi vagyok, ha nem a politika szele hozta volna városunkba (a férjét), akkor hogyan éreznék a játékával kapcsolatban. Ciki, hibám, de nem tudok elvonatkoztatni ilyen dolgoktól.)
A fiú átlagos, a férjet ebben az előadásban gyengébbnek éreztem a többieknél.
     Kortárs német szerző írta (Roland Schimmelpfennig). Ügyes, mert szerintem mindenki talál kapcsolódást benne a saját életében történtekkel.
A fejünk felett elrepülő repülő, és a jelenet, melyben U.Mónika elénekli az említett dalt (főleg a vége!!) magyarul voltak a kedvenceim.

noamultbol1.jpg

noamultbol2.jpg

A képek forrása: www.mnsz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: színdarab


2015.01.26. 08:09 Krap

"az egekig toljuk"

 

Szólj hozzá!


2015.01.23. 08:05 Krap

Lemezkritika (24.) - "Benned ismerem fel magam a végén"

Az Intim Torna Illegál lemezét kihagytam a tegnapi felsorolásból.pedig elsőre NAGYOT üt, csak ajánlani tudom. Most viszont nem róluk szólok, hanem Animáékról.

      Nehezen indul, de ha az első két dal (Never Be Alone, Give Me Solace) nem veszi el a kedvet - nem rosszak, de nem is emlékezetesek -, akkor egy remek kis album bontakozik ki.
A harmadik Sweet Salvation véletlenül forog a rádiókban is. Gyakorlatilag bárhol a világon megállná a helyét az éterben. Váratlanul feltűnik benne Halott Pénzt egy nagyon jó magyar rap(szerű) betéttel. Hat.
      Tetszik, hogy noha nem minden dal kiemelkedő, de van stílusa a zenekarnak - nem hangszerekkel alkotó csapatnál ez pláne nagy szó -, amely a változatos dalokat összetartja.
Mert van itt "minden" a hétfőn itt bemutatott Wonder nem is tudom, milyen tánczenéjétől (foxtrot? charleston? Én és a táncok!) a Máté Péteres Az is te vagy-on (de addig írj, gyakran írj - énekelhetnénk a szöveg helyett), az említett rapen át az a capella éneklésig.
És még a raggae (beütésű) Mama Earth is egészen jó. Pedig maga a stílus nálam nem nyerő.
A Wonderről még annyit, hogy 2014-ben számítógéppel ilyen zenét írni?? Remekül kivitelezett ötlet. Ritka (nálam), hogy a legegyszerűbb, legkiszámíthatóbb dal lesz a kedvencem egy lemezről, de ennek a hangulata elsőre elkapott.
     Kiemelkedő még az egyszerre táncolható és hangulatos Csak egy szó (még a Csinálj gyereket-ből (is) ismerős szitár (?) ismételt elővételét is elbírja), a teljesen az én világom, hangulatom Crossroads és a NAGYON NAGY lezárás, a Sose lesz vége. Utóbbinak az első fele csak emberi hangokat tartalmaz és az egész annyira jó, hogy talán a The Smashing Pumpkins Farewell And Goodnight-ja óta nem is hallottam ennyire jó album lezárást. Azt pedig, hogy a "vége" szóval zárul a 41 és fél perc, remekül oldották meg.
     Gépi a zene, de az indíttatás, amely létrehozta nagyon is emberi. Sőt, megkockáztatom, hogy holmi földi dolgok fölött álló.

Anima Sound System: Gravity And Grace (2014.)

animasounds2014.jpg

 

 

 

8,1/10 pont. Nálam a részletezett fele nagyon működik, és a többi is rendben van.

Szólj hozzá!

Címkék: pop lemezismertető Anima Sound System


2015.01.22. 10:55 Krap

Magyar zenék

A szünetben - szokásommal ellentétben - sok (több) új magyar zenét hallgattam. A többségük (Kaukázus, Hiperkarma, Anima Sound System) vagy elsőre, vagy többedszerre megtetszett. Akadt olyan (Depresszió), amelyik csont profi, nemzetközi szint (az Anima ... is!), remek szövegekkel, el is ismerem, de valahogy nem férkőzött közel hozzám; és olyan is (Magna Cum Laude), amelyet továbbra is gyengének (nekem nem tetszőnek) tartok.

Kíváncsi vagyok, lesz-e időm írni róluk itt. Addig is, csak ajánlani tudom őket ismerkedésre.

Szólj hozzá!


2015.01.21. 12:44 Krap

Nyugalmat? Erőltetni?

Rendesen dolgoznak rajta olykor, hogy kihozzanak a béketűrésből. 

yoda-meditating.jpg

Szólj hozzá!


2015.01.20. 08:07 Krap

Könnyen angolul

Cavalcade = kavalkád. Meglepődtem, amikor egy regényben szembe jött. Még nem hallottam, használtam, tudtam.

Szólj hozzá!


2015.01.19. 08:08 Krap

Kezdődjön a hét jó hangulatban

 

Szólj hozzá!


2015.01.16. 08:34 Krap

Tegnap

Könnyű volt megjegyezni: 1 Euro = 322Ft, 1 Font = 422Ft.

Szólj hozzá!


2015.01.15. 12:55 Krap

Mai hangulatom

foggyforest.jpg

Szólj hozzá!


2015.01.14. 08:04 Krap

Lekerült az utca szintjére

shakesp157.jpg

shakesp158.jpg

Szólj hozzá!


2015.01.13. 08:03 Krap

Ajándék

Nem nagy kunszt nekem örömöt szerezni. Egy egyszerű reggeliző tányér (+bögre és müzlis tál) is telitalálat.

darth9.jpg

 

Szólj hozzá!


2015.01.12. 08:03 Krap

Hogyan működik?

Az utóbbi időkben arra próbáltam rájönni, hogy fordít-e az agyam magyarra, miközben angolul olvasok. Jól belekavarodtam, mert valahányszor olvasás közben akartam választ kapni erre a kérdésre, azon vettem észre magam - nem véletlenül -, hogy ha ezen gondolkodom, akkor nem az olvasással foglalkozom, tehát nincs esélyem választ kapni a kérdésre.
Ördögi kör. Viszont nagyon tetszett az érzés, ahogyan "döccent" egyet az agyam, valahányszor "erőltettem" a kérdés megválaszolását, és a paradoxon, hogy ha foglalkozom a témával, akkor nincs esélyem választ kapni.
Aztán tegnap megoldódott!
Méghozzá váratlanul és egyszerűen.
3-4-5 nap kimaradt az olvasásban, és próbáltam visszaemlékezni, hogy hol hagytam abba a történetet. Lassan összeszedtem (az én memóriámmal nem volt egyszerű), és jött egy kérdés, magamnak, hogy "mennyit is írt, hány ezer ember is jár koncertekre a szóban forgó csarnokba?".
Mivel mindez (a történet felidézése, a csarnok befogadóképességére emlékezés) - természetesen - magyarul ment az agyamban, és beesett, hogy olyan szavakat is felhasználok (értek) a történet olvasásakor, melyeket ha most kérdeznének, nem tudnám, hogyan vannak angolul, arra jutottam, hogy (csakúgy, mint magyarul olvasáskor) a nyelv nem fontos, azaz az agyam, a képzeletem képezi le a leírt szavakat, a sztorit, azaz valószínűleg nem "fordít" közben, csak "vetíti" a ""filmet"".
Ennek némiképp ellentmond, hogy angolul (még?) lassabban olvasok, mint magyarul, azaz az ismeretlen szavaknál azért csak csinál valamilyen szubrutint a szoftver :), vagy elkezd (magyarul) megoldást keresni a tovább olvasáshoz.
De ezen most nincs kedvem gondolkodni. :)

Szólj hozzá!


2015.01.09. 08:08 Krap

Az álcázás nagy mestere?

kuty120.jpg

Szólj hozzá!


2015.01.08. 08:05 Krap

Előjött

Volt (van?) néhány igeidő az angolban (a "hivatalos" 12 között), melyekre azt mondtam, hogy vidáman meg lehet nélkülük lenni - az amerikaiak meg is vannak, de az sem tetszik (ám ez már egy másik történet). Erre ilyet írtam a minap hivatalos mailben:

'We will have been waiting for the product for a month by this Saturday.' - Szombaton lesz egy hónapja, hogy várunk az árura.

Ez az egyik legritkábban használt a tucatból. Fogalmam sincs, miért ugrott be, de örültem neki. Ezek szerint mégsem annyira rossz a memóriám, mint sejtettem. (A 'by' használatának helyességében nem vagyok biztos - elöljárókban soha nem voltam jó.)

Szólj hozzá!


2015.01.07. 08:01 Krap

A logisztika is egy szakma

Európán belül mindent (?) elvisznek Belgiumba, majd onnan a célországba. Saját flottával nem nehéz.

tnt.jpg

Szólj hozzá!


2015.01.06. 08:04 Krap

Kassa

kassa073.JPG

kassa076.JPG

kassa101.JPG

kassa116.JPG

kassa118.JPG

Szólj hozzá!


2015.01.05. 08:07 Krap

Ez tetszett

Céges karácsonyi üdvözlőlap (műszaki vonalon):

snowflake.JPG

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása