HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2016.05.31. 08:09 Krap

Sör 12., Birra Moretti

Már illatra is remek. Világos, talán túlzottan is.
Íze kellemes, lágy (mintha halvány citromos jelleget is éreznék az ízében), könnyed.
Minden tekintetben "éppen jó", de semmiben nem kiemelkedő.
Finom. Soha rosszabbat, de hosszú távon/nagyban nem innám. Ahhoz nem elég testes.
Az eredeti üvegért és a 6,6 dl-es kiszerelésért külön dicséret.
Olasz.
Alk. 4,6%
7/10 pont

sorbirramoretti1.jpg

sorbirramoretti2.jpg

sorbirramoretti3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Sör


2016.05.30. 12:44 Krap

Burn

VÉGRE játsszák élőben!!! Nagyon előkelő helyen van a kedvenc dalaim listáján. (Dob, basszus, hangulat, szöveg, a nyitó hangszer (!!:) és a film, melyhez készült!!)

"Don't look don't look" the shadows breathe
Whispering me away from you
"Don't wake at night to watch her sleep
You know that you will always lose
This trembling
Adored
Tousled bird mad girl..."
But every night I burn
But every night I call your name
Every night I burn
Every night I fall again

"Oh don't talk of love" the shadows purr
Murmuring me away from you
"Don't talk of worlds that never were
The end is all that's ever true
There's nothing you can ever say
Nothing you can ever do..."
Still (But?) every night I burn
Every night I scream your name
Every night I burn
Every night the dream's the same
Every night I burn
Waiting for my only friend
Every night I burn
Waiting for the world to end

"Just paint your face" the shadows smile
Slipping me away from you
"Oh it doesn't matter how you hide
Find you if we're wanting to
So slide back down and close your eyes
Sleep a while
You must be tired..."
But every night I burn
Every night I call your name
Every night I burn
Every night I fall again
Every night I burn
Scream the animal scream
Every night I burn
Dream the crow black dream

Dream the crow black dream... Dream the crow black dream... Dream the crow black dream

/The Cure: Burn, The Crow soundtrack/

Szólj hozzá!


2016.05.26. 11:26 Krap

Mielőtt lemegy a Nap (Before Sunset) (2004.)

Ez mekkora film!
Két ember 9 év elteltével ismét találkozik, és beszélgetnek. Kb. ennyi a történet. Mégis zseniális film kerekedik ki belőle.
A két ember ugyanis összeillik, összetartozik, de az élet elszakította őket egymástól. Értik egymást, a másik humorát, emlékeznek apró dolgokra, függetlenül attól, hogy az 5 perce vagy évekkel előbb történt vagy mondta a másik.
A folyamatos párbeszéd miatt nem lehetett kis kihívás a színészeknek, forgatókönyvírónak, rendezőnek, vágónak az elkészítése, de az eredményen ebből semmi nem érződik.
Engem telibe talált. Még az is stimmelt, hogy különböző nemzetiségű a két főszereplő... Ha szerettél valakit, akivel nem lehetsz, érted, miről szól a film.
És amíg nézed csak Rá fogsz gondolni.
9 évvel a Before Sunrise (Mielőtt felkel a Nap) után készült és játszódik, ugyanazzal a két főszereplővel. Illene azt is megnéznem végre.

beforesunset.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film Before


2016.05.25. 08:09 Krap

A borító fontos

deftonesnagy.jpg

(Csak úgy mellékesen: észrevette valaki, hogy a Honeybeast lemezismertetőmben szokásommal ellentétben kifejezetten igyekeztem a lehető legrövidebb mondatokat használni, és kerülni az ehhez hasonlóan összetett vagy tekervényes szerkezeteket? Ugye, hogy nem?)

1 komment


2016.05.24. 08:02 Krap

Lemezkritika (41.) - Erős hang, erős kezdés

     Sokan az AC/DC-re és/vagy a Motörheadre mondják (és én újabban Enyára :), hogy valójában csak egyetlen dalt játszanak/variálnak. Én ennél a lemeznél éreztem így. Nem minden hallgatáskor, de többször.
Valószínűleg igaz(ság)talanul és azért, mert erős a trió stílusa, de mit lehet tenni az érzésekkel?
Okozója lehet a zenekar énekesnőjének (Lábas Viki) hangja is. Nem tudom, van-e olyan, hogy túl karakteres egy hang. Ha van, itt ez a helyzet. (Ha nincs, akkor nem szóltam. :) Nem szeretném bántani, mert egyáltalán nem érdemelné meg, de tény hogy nálam a még-éppen-nem-báncsajafület határvonalon ugrál az album jelentős részében.
     A zene kedves, kellemes, jó, igazi easy listening, rádióbarát. Nem primitív, de nem is köti le az agyat. Éppen nem pop, nem is alter, nem folk, nem akusztikus, de mindebből összegyúrt. Nincs bajom vele, mert sok a jó dal és az újszerűsége, egyedisége is üdítő, és elsőre nagyon hatásos. Viszont úgy érzem, nem sikerült 100%-osan kitölteniük ezt a 39 percet. El sem tudom képzelni, mit alkot a zenekar legközelebb.
Persze, az én képzelőerőm nem egy nagy szám.
      Szigorú vagyok, hiszen bemutatkozásnak ez egy nagyon jó, már-már kiemelkedő album.
Ha az említett énekhangot nem tartja túl (milyennek is?) népiesnek (?), nyersnek (??), élesnek (???) a hallgató, nagy eséllyel kellemes időtöltésre talál az albumot fülelve.

Margaret Island: Egyszer volt (2015.)

margaretisland-egyszervolt.jpg

 

 

 

Egy a sok remek dal közül:
https://www.youtube.com/watch?v=zFbIQnqz6h4

 

 

 

7,6/10 pont

Szólj hozzá!


2016.05.23. 08:05 Krap

Ugyanaz(?)

Szólj hozzá!


2016.05.20. 08:07 Krap

Út a vadonba

A könyvről már írtam itt, most a film is sorra került.
Ez sem jött be. A (táj)képek egészen jók, van is egyfajta hangulata az egésznek, de ugyanaz a bajom vele, mint a könyvvel. Logikátlan, céltalan és nem áll össze egésszé. És noha a filmen - meglepő módon - jobban, már-már érthetően előkerül, hogy miért választja a megtörtént eset (!!) főhőse a társadalmon kívüli életet és végül Alaszkát, nem érzek benne semmilyen tanulságot, mondanivalót, mélységet.
Nem a főhőst ítélem el (a No Ceiling "klip" legvégén és ezen bejegyzés alján Ő látható a busznak támaszkodva, nem az őt játszó színész!), hiszen az motivációi valószínűleg tiszták, érthetőek voltak. A könyv és a film azonban ezekből sajnos nem sokat ad vissza. Legalábbis számomra.
(Lehet, hogy sznobság, de a vadon közepén lévő iskolabuszt, amit a főhős magic bus-nak (csodabusz, varázsbusz) nevez el, hiszen szürreális és tájidegen, a filmben "bűvészbusz"nak fordítani, vagy a "no game" (nincs vad(ászzsákmány)) naplóbejegyzést "ez már nem játék"-ként olvasni, hogy a "tramp" szóról nem tudja, hogy csavargót jelent... Maradjunk annyiban, hogy nem emelt az összképen.)
Ha valaki látta a filmet, érdekelne róla a véleménye!!

utavadonba-2.jpg

utavadonba-1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film


2016.05.19. 08:08 Krap

US-UK

     Az előző két bejegyzésben nem akartam beszélni, de most több gondolatom előtört.
Néztem a filmet (Út a vadonba), és hallgattam a zenéjét - egyben Eddie Vedder első szólólemeze - és azon agyaltam, hogy különösebben soha nem szerettem az amerikai zenéket, de mostanra kifejezetten irritálnak. Természetesen nem mindegyik, de van olyan stílus, szerzői megközelítés, amely annyira alátámasztja az amerikaiakról kialakult sztereotípiát, hogy már nem bírom tolerálni.
Jó példa erre a film zenéje is. Country, folk, inkább csak felszín (és butaság), mintsem eredeti vagy tartalmas. Kicsit meglepett vele Vedder, mélyebb dolgokat vártam.
Az itt megmutatott No Ceiling a dal kivétel, elsőre hatott és csodálom, ahányszor hallom.
     Megadeth, Guns 'n'Roses, Suzanne Vega, Fear Factory - gyakorlatilag a nagy kedvenceim közül csak ez a négy amerikai (ráadásul az első három igazából csak egy-gy gitáros/zeneszerző zsenihez köthető). (Hopp: The Smashing Pumpkins!!!) Rajtuk kívül olyan tengerentúli zenekar sincs, akiket rendszeresen hallgatok. (Oooops: The Killers első 3 lemez, esetleg: Ramones) A britektől (és a svédektől), írektől viszont rengeteg banda betalált nálam az évek során a Maidentől a Prodigyn át akár a Pet Shop Boysig :), számtalan (!). A két legnagyobbal - The Cure, Depeche Mode - az élen.
(New Model Army, Toy Dolls, Pistols, Clash, Motörhead, korai U2, Clannad, Mission, (Enya), Sisters Of Mercy, Paradise Lost... - erősen túl van reprezentálva a Szigetek környéke és Svédország (In Flames, The Cardigans) a kedvenceim között. Nem véletlenül.)

Szólj hozzá!


2016.05.18. 08:04 Krap

Filmzene

Én ugyan nem tartozom közéjük, de tudom, hogy sokan vannak, akik jobban szeretik a stúdióban felvett zenéket, mint az élőben játszottat. Mivel ez esetben a kettő igencsak összevethető, megmutatom az "eredetit" is.
Ritka jó a fickó orgánuma.

Szólj hozzá!


2016.05.17. 08:07 Krap

Eddie Vedder

((Ez is káprázatos, a szó teljesen más értelmében, mint az előző videó.))

Szólj hozzá!


2016.05.13. 08:01 Krap

Káprázat!!

Szólj hozzá!


2016.05.12. 09:38 Krap

A fa háromszor

sikfokut-1.jpg

sikfokut-2.jpg

sikfokut-3.jpg

Szólj hozzá!


2016.05.11. 08:04 Krap

Régiségvásár

Hűtőmágnes. Nem vettem meg, de Star Wars fanoknak nem kell mondanom, mennyire poénos. Ötnapos időjárás előrejelzés az Alderaanra:

alderaan.jpg

Szólj hozzá!


2016.05.10. 16:39 Krap

Georgette Heyer: Frederica (1965.)

georgetteheyer-frederica.jpg      Megvan az Egy fiúról mesélője? (- Rosszabb keresztapát el se tudnék képzelni Imogene-nek. Ismertek. Leejteném a keresztelőn, 18 éves koráig mindig elfelejteném a szülinapját, akkor meg elvinném bulizni, leitatnám, és bizony még az is lehet,hogy megpróbálnám megkettyinteni. Szóval én tényleg nagyon-nagyon rossz választás lennék.
- Tudjuk. Csak azt hittem, vannak rejtett mélységeid.
- Nem, nem. Ezt mindig is rosszul gondoltad. Én tényleg ilyen sekélyes vagyok.)
Vagy még inkább az Igazából szerelem őszinte öreg rocksztárja?!
(- Gyerekek is néznek minket.
- Ja, persze! Sziasztok! Itt egy fontos tanács Billy bácsitól... Ne vegyetek drogot. Legyetek popsztárok és megkapjátok ingyen.)
      Nos, a regény elején a férfi főhős kb. ilyen. Az 1800-as évek elejének Londonjában, márki létére. Az őszintesége, köntörfalazás nélküli szókimondása többször felnevettetett olvasás közben. Ez persze groteszk vagy idétlen is lehetne, hiszen abban a korban az óvatos, szépen fogalmazott, erősen "becsomagolt" választékos és körülményes beszéd volt a divat és persze az illem és etikett mindenek felett. Ezek meg is vannak hősünkben, csak éppen ő megteheti, hogy egyenesen nemet mond, amikor nincs kedve valamihez.
Márpedig rokonsága bőven ad okot neki a visszautasításra.
Majd megérkezik a címszereplő a testvéreivel vidékről, hogy - elhunyt szülei helyett - bevezesse csodaszép húgát a társaságba, nem különösebben titkoltan egy előnyös házasság reményében...
      "Természetesen" egy nő, egy angol nő írta, és ha az eddigiek alapján erősen Jane Austennel rokonítanánk, ez nem lenne helyes. Heyer több mint száz évvel később alkotott - ez egyszerre könnyít és nehezít a helyzetén -, és sokkal termékenyebb volt világhírű elődjénél.
       Úgy voltam vele, hogy belekezdek, aztán meglátom, meddig jutok. Ehhez képest befaltam és remekül szórakoztam olvasása közben.
A vége összecsapottnak, túl hirtelennek tűnt, de ez cseppet sem ront az élvezeti értékén, hiszen az olvasó gyakorlatilag az elejétől sejti, tudja, hogy mi lesz a csattanó. Ebben az esetben az út érdekesebb, mint a megérkezés.
Az a szerzőt dicséri, hogy a márki szinte észrevétlenül vetkőzi le a kezdetben nagyon mókás tulajdonságait és veszi észre magában, hogy mégsem olyan sekélyes, mint az Egy fiúról playboya.
Nagyon kellemes meglepetés volt ez a könyv (GABO Kiadó 2010.). Lekötött, kikapcsolt.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv


2016.05.09. 08:09 Krap

Régiségvásár

Vettem egy százast egy százasért.

szazas.jpg

2 komment


2016.05.06. 08:06 Krap

Steve Berry: Nagy Károly nyomában (2008.)

steveberry-nagykaroly.JPGA főszereplő egy visszavonult titkos ügynök. Paff, de eredeti!! Pláne egy amerikai írótól!
A történet egy 1971-ben egy titkos küldetésben lévő tengeralattjáró vesztével kezdődik, de hamar a "jelenbe" váltunk, és indul az egyszerre legalább három szálon/helyszínen/kontinensen játszódó cselekmény.
Egy adag történelem, misztikum is van a dologban, ebben hasonlít a Da Vinci kódhoz. És abban is, hogy igyekszik végig fenntartani az érdeklődést, az izgalmat. Meglehetősen sikeresen, teszem hozzá.
Nem rövid, 700 oldal, de ez olvasás közben nem tűnik soknak, Sőt! Mivel az eseménydús történetnek történelmi előzményei is vannak, volt egy olyan érzésem, hogy a mesélés a karakterépítés és a személyiségek kidolgozásának rovására megy.
Valósághű (ha a lövöldözéseket, műemlék épületekben elrejtőzést, gyors regenerálódásokat stb. leszámítom), kézzel foghatóak a helyszínek. Annyira, hogy a könyv végén - számomra nagyon szimpatikusan - el is meséli a szerző, hogy mi igaz és mi kitalált a helyszínek, a történelmi szereplők, események közül.
Szórakoztató, olvasható (ez nálam dicséret), nem bántam meg, hogy a kezembe adták és az esős napokon vele időztem.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv


2016.05.05. 08:06 Krap

Vendégségben

virag-6.jpg

virag-7.jpg

virag-8.jpg

Szólj hozzá!


2016.05.04. 08:01 Krap

virag-9.jpg

Szólj hozzá!


2016.05.03. 08:03 Krap

Visszatértek!

Tényleg cowboyok voltak talán,
délután
a porfelhő elült
és nem volt senki az utcán.
Tovább kötöztem a mély sebet,
hátha meg-
menthetem talán
még az én szerelmemet.
De meghalt
és sírós hangon kértem,
hogy ébredj végre fel,
de nem, nem és nem,
ott fekszik egy fakereszt alatt.

Másnap jól leszúrt a nagymamám,
hogy a babám,
amit tőle kaptam az
miért nincs a többiek között.
Nem tudom, mondtam,
hogy hol lehet,
és közben meg
sírni kezdtem én,
mert nyomták a szívem a rögök
és a csönd.
Aztán meg, hogy jól van,
majd meglesz, semmi baj.
De van, gondoltam,
ott fekszik egy fakereszt alatt
az én szerelmem, aki nem jött többet el.
Az én szerelmem, aki nem jön többet el.

Tényleg cowboyok voltak talán,
délután
a porfelhő elült
és nem volt senki az utcán.
Tovább kötöztem a mély sebet,
hátha meg-
menthetem talán
még az én szerelmemet.

/Péterfy Bori & Love Band: Az én szerelmem/ szövegíró: Lovasi András

Szólj hozzá!


2016.05.02. 08:01 Krap

Lemezkritika (40.) - karakter (a) masszában

     Na, de most komolyan, már a lemez címe is! Persze, hogy csak szeretni lehet.
Nem ment azonnal. Elsőre az előző album árnyékának tűnt. Később is. Még most is.
Viszont mostanra megkedveltem. Hallgatom/hallgattam. Többször az átlagnál, ami beszédes.
     Zeneileg nem részletezném. Nincs mit. Tipikus rádióbarát semmi. Itt ott kis rézfúvósok, a Bányászkórusban keményebb gitár is felbukkan, de semmi túlzás, ez vérbeli popzene. Ott van benne az alter vonal is, de nem az dominál.
Nehéz "szűz" füllel hallgatni, hiszen egy évvel követte a nagy sikerű előző lemezt, amelyhez óhatatlanul is hasonlítja a hallgató. Én, legalábbis. És A legnagyobb hőshöz képest bizony "lightos" ez a 46 perc. Nem annyira ütős és berobbanó, noha a dallamérzék, a szöveg-sziporkák és természetesen az énekesnő hangja megmaradtak.
      Kevesebb az odamondás, a korunkat fanyarul, kegyetlenül, humorosan leíró szöveg és a telitalálat dal.
Alexnál leírtam - nem is áll velem szóba azóta! :) - és itt is igaz, hogy gyakorlatilag minden dal más stílusú. A 14 szerzemény - mondhatni - mindegyike hajaz valakire, valamilyen stílusra, konkrét dallamok átvételének szintjéig. Gátlástalanul, készakarva. :) Ám amíg a művész úrnál ezt egyértelműen az útkeresés jelének tulajdonítottam, addig itt megvan a karakter, egyéniség, amely összetartja, formába önti az egészet. Tiri-tarkaság helyett inkább olyan, mintha egy esztrádműsort hallgatnék.
     Mindezekkel együtt ez egy pop lemez, melynek maximum a fele tetszik igazán, így a pontszámom sem lehet magas.
Noha sikerült megkedvelnem.

Honeybeast: Bódottá (2015.)

honeybeastbodotta.jpg
 "Akváriumban a díszhalak,
  azt hiszik, a kozmosz: üvegfalak.
  Miért tudnák, hogy határtalan?
  Úszkálnak ott bambán és boldogan."

 "Hallgatni arany, pont 30 ezüstöt ér"

 "Ott az igazság, ahol Bud Spencer"

https://www.youtube.com/watch?v=zqNCm2DiLgA

 

6/10 pont

Szólj hozzá!

Címkék: pop lemezismertető


süti beállítások módosítása