HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2019.04.26. 08:03 Krap

Dombtető

bodoteto.jpg

Szólj hozzá!


2019.04.25. 08:09 Krap

Húsvét

husvet2058.jpg

Szólj hozzá!


2019.04.24. 08:06 Krap

Szentimentál

      Láttam én persze, hogy "Viszlát Iván - 30" meg minden, de nem esett le. Úgy voltam vele, hogy ők gyermekkorom egyik legnagyobb kedvenc zenekara, akik újabb lemezeikkel is telibe csaptak, így nem azt érdemlik, hogy az elmúlt kb. 28 évben összesen egyszer lássam őket, akkor is egy Szigeten, véletlenül, úgyhogy nem volt kérdés, hogy hétvégén irány a klubkoncertjük.
A legutóbbi albumról (Se fájdalom - Se félelem) csak azért nem írtam itt, mert rettenet csöpögős lett volna. Nem a zene, hanem az írásom. Ugyanis felkavart. De nagyon. RENGETEG emlék, élmény, gondolat kavarog a fejemben, ahányszor csak hallgatom. Ilyen "apróságok", hogy miről szól az élet, kik vagyunk, egyenesség, kitartás, szeretet (!!!)... Szerintem simán el is bőgtem magam az első hallgatáskor.
       A lényeg: az Aurora jobb, mint bármikor. Pedig a kezdetekkor (első demo + első album) is tökéletesek voltak.
Fura volt, hogy miért a Helló Miszter-rel kezdenek, de - gondoltam - valmivel be kell lőni a motyót, aztán kb. a Bella ciao alatt esett le, hogy a zenekar éppen az első, 30 éve megjelent albumot játssza, számról számra, hangról hangra, elejétől a végéig. Mit mondjak? Eszméletlen jó volt.
A koncert mindössze kb. egy órás volt - ez csak utólag tűnt fel -, így az albumon kívül kb. 8-10 dalra maradt idő, amolyan Best Of jelleggel. Semmi új, semmi Robin Hood, csak színtiszta korrajzok, hatalmas közös éneklések.
Holtidő nélküli, gyors, kemény, intenzív zene, remek közönség, szeretet, béke, pogo.
A Viszlát Iván lemezt (na-ná, hogy megvan, az első kiadás) kb. egy éve poroltam le, hallgattam meg, de enélkül is egyből jöttek volna a 25-30 éve nem hallott szövegek.
      Hatalmas tiszteletem Viginek, hihetetlen, hogy semmit nem változott a zenéje, attitűdje (még mindig az egyik kedvenc szavam) az évtizedek során. Jár a tisztelet, holott semmi különöset nem csinál, csak önazonos és hiteles. A zenéje pedig gyilok jó. Annyira, hogy nagyon komolyan agyaltam, hogy másnap Egerben is megnézzem őket.

     Arra jöttem, hogy egy életérzés, -filozófia Aurora "rajongónak" lenni. "A többi zenekarnak közönsége van, nekünk barátaink."

A legvége (!!) (is) nagyon jó a "klipnek". A fehér póló, amit lenget a fickó a legelső Aurora póló, nekem is megvan a mai napig. Sajnos agyon hordtam annak idején, most már nem volt olyan állapotban, hogy fel tudjam venni.

 

Szólj hozzá!


2019.04.23. 08:55 Krap

Aurora

aurora2019-1.jpg

aurora2019-2.jpg

aurora2019-3.jpg

aurora2019-4.jpg

Szólj hozzá!


2019.04.18. 08:08 Krap

Egykor és most

Vasas (Vasgyári?) Ifjúsági Park

Nem helyiek kedvéért: az LKM az első képen a Lenin Kohászati Művek rövidítése.

ifipark2.jpg

ifipark2019-4.jpg

ifipark3.jpg

ifipark2019-3.jpg

ifipark1.jpg

ifipark2019-1.jpg

ifipark2019-2.jpg

 

Szólj hozzá!


2019.04.17. 09:58 Krap

Szobrok (1.)

Nagyon sok szobor van kis városkámban. Sok mellett elhaladunk nap mint nap, rá sem tekintve. Sokról azt sem tudjuk, hogy egyáltalán létezik. ("A sok szóismétlés" rovatomat olvasták.)

szobor1-kohasz.jpg

Szólj hozzá!


2019.04.16. 08:03 Krap

Élő zene

Döbbenek, mennyire jó. Playback-kel "kicsit" hülyén mutatott volna. A dobos és az énekes eszméletlen, de még a billentyűs (a bal oldali gitáron) is jól penget. (Lehet, hogy már szerepelt ez a klip itt?)

Szólj hozzá!


2019.04.15. 08:09 Krap

1-2, 2-0

A hétvége a fociról szólt. Férfiról és nőiről. (És arról, hogy a digitális zoom továbbra is kerülendő).

kovesd-ftc.jpg

dvtk-eto.jpg

Szólj hozzá!


2019.04.12. 08:01 Krap

A labdarúgás gyilkosai

Szerdán a Manchester United-dal játszott a Barcelona. Sajnos már régen meghalt az "angol foci", így gyakorlatilag csak a Mezőkövesd meccseire szorítkozom, ha foci nézésről van szó, mégis belenéztem a meccsbe. Lehangoló, amit láttam. A Barcelona 786 passz "segítségével" lőtt ötször (!!!) kapura a kb. 94 perc alatt. Azaz átlag 157 passz zajlott két helyzetük között. Úgy, hogy volt szabadrúgásból egyből kapura tett labda is. Ez volt egy a 3 (!!) kaput eltaláló lövésük közül.
Hosszú évek óta ezt játsszák. És sajnos (relatíve) eredményesek vele.
Először a meccs elején kapcsoltam oda. Akkor éppen egy szögletet sikerült a "spanyoloknak" másfél perc alatt visszapasszolgatniuk a saját 16-osukig. Hányinger.
Fura, hogy mi mindenre be lehet idomítani embereket, csapatokat, mi mindenre rávisz a eredménykényszer egyeseket. Ez az egész ugyanis természetellenes. Nem erről szól a játék.
Amikor egy haveri csapat elkezd focizni, senkinek nem jutna eszébe úgy játszani, mint a Barcelonának. Hülyének néznék.

Szólj hozzá!


2019.04.11. 08:07 Krap

Are You Listening? (2007.)

Szeretem az ilyen zenéket. Más, mint a zenekarának lemezei (ahol szintén fő szerző/szövegíró volt), van egyénisége. Első hallgatáskor is ezt mondtam, és akkor is tartanám, ha nem halt volna meg.

Szólj hozzá!


2019.04.10. 08:08 Krap

Dolores O'Riordan

Amennyire erdeti volt, annyira idegesített a hangja a Zombie-ban. Aztán más dalokkal simán megkedveltem. Néhány hónapja lesokkolt, hogy 2018. januárjában elhunyt. Bitangul beszürcsölt, aztán - a hírek szerint véletlenül - belefulladt a fürdőkádba. 46 évet élt.
A The Cranberries énekesnője volt, de a szólóalbumai is legalább annyira eredetiek, figyelemre méltóak. Sok jó dalt írt, nem gyengén futott be a zenekarával annak idején. Ír volt. Három gyermeke van.

dolores1.jpg

dolores2.jpg

Szólj hozzá!


2019.04.09. 09:24 Krap

Dekor

Kevés ötletesebb posztert láttam eddig. Van több verziója is, Eddie különböző korszakaiból.

maidendoor2.JPG

Szólj hozzá!


2019.04.05. 08:09 Krap

Formatervezés

Ha érdekelnének a drónok, kezdhetnék gyűjteni.

tiedrone.jpg

Szólj hozzá!


2019.04.04. 08:01 Krap

Lemezkritika (56.) – egy legenda feléled

Dinamit: Játszd, ahogy akarod (2010.)

     Lemaradtam. Ez egy 2010-es album, a harmadik a zenekartól, 1981. után az első.
Az alap felállásból ketten hiányoznak: Vikidál és Németh Alajos. Az énekest helyettesítő Kálmán György hangszíne, hangfekvése hasonló Vikidáléhoz, de nem utánozza elődjét – jó választás. Csakúgy, mint a Lojzi helyén basszusgitározó Zselencz Zsöci (EDDA, Beatrice, stb.).
Azt nem tudom, a 2015-ben elhunyt Lugosi László miért nem vett részt a lemez elkészítésében.
      A megszólalás egyszerre régimódi és modern. Tisztább, „Hi-Fibb”, mint korábban, de nem steril vagy túlcicomázott (sőt!), a „hőskori” egyenesség, direktség is megvan benne. „Laci bácsit” nem pótolták, így Szűcs Antal Gábor az egyetlen gitáros a felvételen. Ennek megfelelő a hangkép. A gitár sávjainak, szólamainak többszörözése helyett a felállásból adódó egy gitár+billentyű szellős páros szabja meg a hangzást és a zenei irányvonalat is.
Több a lendületes dal, mint a ’80-as években, de akadnak hard rockosabb, bluesosabb tételek és egy balladisztikus is. A gyorsabbak (Mire jó, címadó, Megszökök, Miért hiszed azt) egyértelműen jók, húzzák az albumot, de az „öreg rocker” kedvenc címre is pályázó középtempósakat sem kellemetlen hallgatni. Ha rövid szeretnék lenni, úgy fogalmaznék, hogy Szűcs Antal Gábor nem tud hibázni. Remek formában, profin, hallható zenei alázattal penget az összes dalban. Nincs hiányérzetem, de NAGYON szívesen meghallgattam volna, hogy Lugosi L. mit tett volna hozzá ehhez a tíz szerzeményhez.
      Az első két lemez megvan „bakeliten”, ha a közeljövőben ismét meghallgatom őket, írok róluk. Bár maguk a dalok nagy hatást nem tettek rám a néhány hónappal ezelőtti újrahallgatásukkor.
Ez a 38 perc teljességgel vállalható.

dinamit2010front1.jpg

 

 

Ide kattintva a teljes album meghallgatható.

 

 

6.8/10 pont

Szólj hozzá!


2019.04.03. 08:02 Krap

:)

southpark-wallpaper.jpg

Szólj hozzá!


2019.04.02. 08:02 Krap

In Flames

VÉGRE!! Ismét egy tökéletes(-közeli) In Flames album. Elsőre legalábbis nagyon beütött. Élen ezzel a (rendkívül kommersz) dallal:

Szólj hozzá!


2019.04.01. 08:08 Krap

Lemezkritika (55.) – derült égből napsütés

     Na, EZ az album meglepett. Elemeztem itt a zenekar összes stúdiólemezét, a többségét leszóltam, erre most új, általam nem ismert arcukat mutatják ezen a két LP-s, 70 perces, csak erősen limitált példányszámban, karitatív céllal kiadott koncertfelvételen.
      Minden előítéletemet, még a dalok eredeti verzióját is elfelejtettem hallgatásakor. Ezt segítette a tény, hogy az 1-2 balladát leszámítva gyakorlatilag teljesen átírták az elhangzó nótákat. Annyira, hogy már a nyitó Disposable Heroes-t - nem is beszélve az Enter Sandmanről -is csak a szövegéről ismertem meg. Néhány másik dalt még arról sem, lévén feldolgozások.
Teljesen akusztikus az anyag.
A hangzása tökéletes és hibátlan! Élmény hallgatni. Lágy (szépek, teltek, kerekek a mélyek), arányos és – ez a legnagyobb szó – nem „egyen unplugged”, hanem élő, lüktető és valahogy egyéni. Simán elhiszem, hogy a négy ember így szólt azon a tavaly novemberi szombat estén.
James hangja sokkal (de sokkal) jobb, sokoldalúbb, viszont ugyanolyan természetes, mint a lemezeken, hagyományos koncerteken. A konferálásai is jók – profik, de nem erőltetettek. Olykor Lars is beleszól, de sem ez nem idegesítő, sem az, hogy gyakorlatilag az összes dal az ő – olykor hosszabb – beszámolásával indul.
Jól összegyakorolt, nem spontán zene ez, viszont mégis olyan, mintha csak úgy összeült volna öt ember (és néhány plusz zenész néhány dalban), és muzsikálna egyet a tábortűz mellett. Valahol délen, a kopár préri közepén. Árad ugyanis a country, a lassulás, a western (olykor a stoner elszállás) a hangfalakból. Plusz a lazaság, az érettség, az életigenlés. Olyan, mintha a rettenetes Load/Reload albumoknak mostanra találták volna meg a megfelelő köntöst, hangszerelést. Ha ezt a dupla akusztikus albumot adták volna ki az említett kettős helyett annak idején, sokkal kevesebb köpködést kaptak volna. Tőlem biztosan. :)
      A netnek hála nem annyira nehéz beszerezni. Mindenképpen ajánlom, mert egy jó kis zenélgetés, igazán kellemes hallgatnivaló. Semmi köze a zenekar nevéhez, eddigi munkásságához, a rockhoz vagy a metalhoz. Igényes, hiteles, hangulatos. Kellemes hallgatnivaló. Kikapcsol.

Metallica - Helping Hands…Live & Acoustic At The Masonic (2019.)

metallica-helpingfrontsmall.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

9/10 pont

Szólj hozzá!