HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2020.07.29. 08:07 Krap

"mi nálad a 10 pontos" - 12. álom-zene hazai pályán (ismét)

2006-os. Akkor volt húsz éves a zenekar. Az Octavarium albumot követő turné utolsó állomásán játszott teljes koncert felvételét tartalmazza az album. A Live Scenes-hez hasonlóan ez is tripla lemezes, hazai pályás (New York) és hibátlan. A csapat ereje és kreativitása teljében van, friss, ötletes. Szól, mit az álom - csodálatosra van keverve -, külön kiemelem a basszusgitárt, mert nem tudom, hallottam-e valaha ennyire jól és a helyén szólni. Ha csak a "dobmegabasszus" :) szólamokat hallgatja az ember, már az is hatalmas élmény. Pedig Portnoy itt nem is sziporkázza annyira végig a játékidőt, mint a Live Scenes-en. Mondjuk, van is minek teret engednie, de erről később.
Az első lemez egyből megvett magának (a hangzáson kívül is), ugyanis régi, (és) kiadatlan dalok is akadnak rajta. Így szűz füllel, először hallva őket (is) dobtam egy hátast. Pedig nem is kedvelem/ismerem annyira az eső néhány albumukat.
A második és harmadik lemezen egy szimfonikus zenekarral játszik együtt az ötös. Nyitnak a Six Degrees... dallal (szerény 41 perc)... Mások mellett előkerül az Octavarium (26 perc fölötti), zárásként pedig a Metropolis (10 és fél perc) is. Míg más zenekaroknál többnyire időhúzást, ötlettelenséget, vagy éppen kínos össze-nem-fésülhetőséget jelent, ha "szimpatikusokkal" játszanak együtt (tisztelet a kivételnek!), itt teljesen más a helyzet, hiszen pl. az említett Six... nagy része eleve komolyzenei hangszerekre íródott.
Nyilván nem tudom szavakba önteni, de tökéletes az egész. Rövidebb, mint a Scenes ("csak" 157 perc), és noha sok mindenben több, szerintem hangyányival gyengébb is. Viszont ez is totális 10 pont. LaBrie sokat van csendben, így a (most is elhasználtnak, erőlködőnek tűnő) hangja nem zavar különösebben. Sőt! A csendesebb részek alatt egészen rendben van.
Hallgassatok igényes és minőségi zenét! (Is! :)

Dream Theater: Score (2006.)

dtscore.jpg

dtscoreinner.jpg

4 komment

Címkék: progresszív rock lemezismertető Dream Theater


A bejegyzés trackback címe:

https://krap.blog.hu/api/trackback/id/tr3516079930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tizenkéthúr 2020.07.29. 13:33:07

"Hallgassatok igényes és minőségi zenét!"

És nézzétek DVD-n vagy a TeCsőn!

Krap 2020.07.30. 09:27:34

A Youtube mint minőségi zeneforrás... Nem tudom.
A napokban ismét és NAGYON rácuppantam a Genexusra (utolsó Fear Factory album) - a bölény megszólalását szerintem a Youtube nem tudja visszaadni, és egy bizonyos hangerő is kell, hogy az atmoszféréja teljes legyen. Az is egy hatalmas 10 pontos album egyébként.

tizenkéthúr 2020.07.30. 17:38:39

A YouTube-ot nagyképernyős TV-n, és Hi-Fi hangrendszeren fogyasztom.
Egy fullHD felvétel nagyon jól mutat a DVD-hez képest. (Blu-ray lejátszóm nincs.)
A hang nem CD minőség, de ha nem csak hallgatni szeretnék egy koncertfelvételt, akkor elfogadható kompromisszum.
Azzal abszolút egyetértek, hogy stúdió albumok hallgatása YouTube-ról nem ugyanaz az élmény, mint a CD vagy a bakelit (mások szerint vinyl). :)

tizenkéthúr 2020.07.31. 19:37:06

A FF nagyon kemény, a nyugalom megzavarására (is) alkalmas! :D
süti beállítások módosítása