HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2020.04.30. 08:03 Krap

Ferencz, 1848., 1817.

Ha 1817-ben volt 88 éves, 1729-ben született...

sir2308.jpg

sir2309.jpg

Szólj hozzá!


2020.04.29. 08:07 Krap

Maiden borítók 6. - a modern ősi

7. The Book Of Souls (2015.): A maja Eddie, Mark Wilkinson alkotása. Elsőre nem is tűnik fel, mennyire részletgazdag. Nagyon. Csodás a kidolgozottsága. Emiatt előzte meg nálam a klasszikus, 1980-as, szintén portré első borítót. Valószínűleg ez is "analóg" technikával készült. A kevés szín és a háttér hiányának ellenére egy mesteri borító. A zenekar neve újra az eredeti betűkkel szerepel rajta. A belső borítók közül a "szekercés" is említésre méltó.

iron_maiden-the_book_of_souls-front.jpg

ironmaiden-thebookofsouls-innersmall.jpg

Szólj hozzá!


2020.04.28. 08:07 Krap

"És hogy' beszél angolul!!!"

Az idő rohan. Mindig is szerettem, ahogyan énekel és beszél.

Szólj hozzá!


2020.04.27. 08:01 Krap

A kilátóban

kilatografitti.jpg

Szólj hozzá!


2020.04.24. 08:02 Krap

Az első tv-s szereplése

12 vagy 13 évvel ezelőtt.

Szólj hozzá!


2020.04.23. 08:05 Krap

Sport TV-k, sport nélkül

Mit tehetnének? Jobbára ismételnek. Az egyik adón belefutottam a híres 1999-es BL döntő ismétlésébe.
Annak idején láttam a meccs közvetítését. Nem mondom, hogy tetszett, bár a csattanó remek a végén. Aztán - emlékezve, hogy az egész csak bőszített - sok-sok évnek kellett eltelnie, hogy ismét megnézzem. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy egy undorító meccs volt. Adolfék a korán megszerzett vezetés tudatában ölték a focit, a Manchester United pedig csak vergődött. 90 percen át. A meccs szerencsére tovább tartott. Az már ekkor feltűnt, hogy az "Isteni Lothár" :))) /copyright: Le a fejjel/ 80 perc elteltével alig bírt lejönni a pályáról, a fülén is vette (volna) a levegőt.
A mostani ismétlés (természetesen csak az utolsó 20 percét néztem) pedig arra világított rá - azon túl, hogy Scholes csak öltönyben volt jelen -, hogy Knézy Jenő (akkor még nem idősebb) mekkora egy .... volt (nyugodjon békében!). Alakításával a legjobb bohózatokat verő, szórakoztató, kacagtató (!!) műsorrá változtatta a meccset az utókor számára. Gyakorlatilag minden mondata egy kapitális baromság!!! Volt ott minden: a csodás németek minden verziója; elkésett és rossz cserék, rossz taktika az angol oldalon, és felsorolhatatlan más hülyeség. Csak ajánlani tudom meghallgatását. Főleg a végeredmény ismeretében.
Lothar soha az életben nem nyert sem BEK-et, sem Bajnokok Ligáját.

mubayern1.jpg

mubayern.jpg

mubayern2.jpg

mubayern3.jpg

mubayern4.jpg

Szólj hozzá!


2020.04.22. 08:06 Krap

Maiden borítók 5. - a kezdet és az új évezred kezdete

Egy digitális és egy ősi borító következik a sorban. A lista 9. helyén a Brave New World (2000.) áll. Az alsó rész (Steve Stone munkája), a futurisztikus London remek. A felső rész (Derek Riggs) viszont ront az összképen. Nyilván nehéz egy városképhez Eddie-t kapcsolni, itt így sikerült.
8. Iron Maiden (1980.): Időrendben az első. Eddie kissé nyers, fésületlen :). Egyszerűségével együtt klasszikus. Derek Riggs - naná.

ironmaiden-1980-front.jpg

ironmaiden-bravenewworldfront.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: lemezborító Iron Maiden


2020.04.21. 08:06 Krap

Stephen King: The Outsider (A kívülálló) (2018.)

     Fura a viszonyom ezzel a regénnyel. Összességében azt mondom, hogy nagyon jó, élmény volt olvasni, pedig - így, utólag belegondolva - kissé öszvér egy történet. Adva van a könyv első fele, mely egy bűncselekmény utáni helyzetet ír le. Az ügy a napnál világosabb. A vád és a védelem is tökéletesen biztos a dolgában, megdönthetetlen bizonyítékokkal a kezében. Izgalmas és érdekes, de megoldhatatlannak látszik a rejtély. Aztán - a könyv második felében - King, a rá jellemző, olykor meglehetősen "bekaki" módon megoldja a paradoxont. Itt már egy igazi Stephen King stílusgyakorlat a regény. És talán ez a - nagyon pici - bajom is vele. Hogy egy ekkora életművel, önálló stílussal bíró szerzőnek nagyon nehéz újat, váratlant nyújtania, kibújni a bőréből.
      Remekül van megírva, felépítve, vezetve, párszor a frászt is ráhozza az olvasóra, de nem tudom eldönteni, hogy kiemelkedő-e, vagy "csak" egy nagyon jó sztori a szerző életművében. Önmagához képest nem sok údonságot hoz (erős négyest azért így is kap), ha viszont mindentől függetlenítve, mint önálló alkotást nézem, mondhatom, hogy hibátlan és mesteri.
      Arra ráébresztett, hogy a Mr. Mercedes-Aki kapja,marja-Agykontroll hármasból az utóbbit még nem olvastam. Ideje pótolnom.
Angolul olvastam, csak nagyon kevés helyen kellett a magyar verziót elővennem.
A borítók egészen jók, beszédesek - a magyar talán gyengébb -, így hármat is mutatok belőle.

stephenkind-outsider1-3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: könyv Stephen King


2020.04.20. 11:13 Krap

"Maradj te is otthon, igen"

Mint említettem, sokat hallgattam rádiót mostanában. Így a járvány ihlette (??) dalokat is. Mert jöttek. Szépen, sorban.
Az első meglepett. Csak lestem, hogy "ez mekkora gáz!", de hamar kiderült, hogy Kovács András Péter, azaz egy humorista szerezte, így már egynek elment. A sörös poén még jó is benne. Aztán jött a többi dal. Azok is megleptek. Egyre rosszabbak. Csak lestem, hogy "ez AZ EGÉSZ mekkora gáz!!!". És lesek a mai napig, ha véletlenül beleszaladok egybe. Mert egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy MŰVÉSZeti ágat művelő emberből mindössze ennyit hozzon ki egy helyzet, ilyen dalokkal tudja kifejezni magát.
Valahogy nem tudom elképzelni egyik kedvenc zenekaromat sem, ahogyan például a címben szereplő (szerintem ez a legalja. A Republic-nak sikerült megalkotnia.) sort énekli.
Az egyik műsorvezető is benézett a béke feneke alá szintben: "Következik Rúzsa Magdi slágere, a Most élsz". Paff. Kb./pontosan egy évvel az énekes hölgy születése előtt jelent meg a dal, és lett sláger.
Hosszú időre ismét leszoktam a magyar rádiókról.

Szólj hozzá!


2020.04.14. 09:51 Krap

Gigaton

Sok (hazai) rádiót hallgattam az elmúlt pár hétben. Zeneileg meglehetősen hulladék rajtuk a kínálat. Ezt követően FELÜDÜLÉS volt az új Pearl Jam album megfülelése pár napja. Annál is inkább, mert nagyon bekezdtek, két TÖKÉLETES dallal indítják. Íme:

Szólj hozzá!


2020.04.09. 08:04 Krap

Sín

Amikor a kisvasút sem jár. Avagy: a síngyártást sem tegnap kezdtük.

sin-2264.jpg

Szólj hozzá!


2020.04.08. 14:00 Krap

Halas

Mondhatni, hogy most már évek óta benépesült a kis városkámat hosszában kettészelő patak. Régebben nem volt ritka, hogy lila vagy zöld volt a vize. Gondolom, annak függvényében, hogy a Papírgyárban éppen 500 vagy 1000 Ft-oshoz gyártottak papírt. Amíg rájuk nem kap a lakosságnak az a része, aki a hattyúkat is megette (!!) a Tapolcai tóból, addig a pisztrángok is eléldegélnek.

pisztr-1.jpg

pisztr-2.jpg

pisztr-3.jpg

Szólj hozzá!


2020.04.06. 09:16 Krap

Beborulós,...

... tipikus brit passzban vagyok zeneileg. Ez jó. Jelzi, hogy jól vagyok. Volt, hogy hosszú évekig nem is gabalyodtam ki ebből az állapotból, hangulatból. Az volt az igazi. Mert vannak földi dolgok, de mit számítanak....?
(Én kivárnék a refrénig a helyetekben a vélemény kialakítása előtt! (És nem a címe a refrén, hanem a "What if I take my problem to the United Nations?" rész.))

Szólj hozzá!


2020.04.03. 08:06 Krap

Szárnyas fejvadász (hegyek)

Most először, "kissé" megkésve, egy héten belül megnéztem mindkét Blade Runner filmet. Hogy honnan jött a magyar cím, azt ne tőlem kérdezzétek! Az alapmű 1982-es (és 2019-ben játszódik!), a második film pedig 2017-es (2049-es cselekménnyel). Gyakorlatilag összefüggő a történet, a második film megértéséhez ismerni kell az elsőt.
Az elsőt, ami mai szemmel nézve átlagos. 1982-ben nyilván nagyon újszerű lehetett a látványvilága, az épületekkel, technikával és emberekkel telezsúfolt, elpusztított Föld és az azon élők ábrázolása. Vangelis zenéje jó, illik a film lassú cselekményéhez, nekem mégsem tetszett, valahogy túl "szintis". Az viszont nagyon nem átlagos, hogy a relatíve egyszerű történet mellett a mű remek morális, etikai, filozófiai kérdéseket vet fel az emberi létről, érzésekről, az életről. Leginkább ezek miatt tetszett, és mondom azt, hogy egy jó kis mozi. Talán a rendezői változatot láttam, a kis origami figurával a végén - az még pluszban tett egy csavart, ébresztett egy új gondolatot a történetbe(n).

A folytatás "ugyanaz, pepitában", és mégsem. Még jobb képek, a legapróbb részletekig kidolgozott látvány jellemzi a 2049-re még tovább fejlődött - és egyben romlott - Földön játszódó sztorit. Az eső ugyanolyan gyakorisággal és intenzitással esik. Rengeteg a női szereplő, ez viszont fel sem tűnik, nem úgy mint a tavalyi Terminátor esetében - melynek főszereplője itt is felbukkan. A címszereplő - nem meglepetés - ugyanannak a munkakörnek a nehézségeit - és szépségeit? - éli át, amit előde is űzött az első filmben. A történet érdekesebb, a szereplők sokfélébbek. Több a cselekmény, a fő irány pedig gondolkodtató, kiszámíthatatlan. Annak ellenére, hogy a hosszú játékidő nagy részében érzi a néző, hogy hova fut ki a főszereplő sztorija (hogy ez beigazolódik-e, azt nem írom le).
Ellentétben az elsővel, akár többszöt is megnézendő alkotás. Az, hogy magyarul is beszélnek benne, plusz az egyik régi szereplő szájából egy magyar szó is elhangzik, jó érzés. Utóbbival a szinkron nem tudom, mihez kezdett.
Egy kultikus film hasonlóan művészi, méltó folytatása. Az első kb. 7-7,5 pont, a második legalább 8.

bladerunner82.jpg

bladerunner.jpg

bladerunner2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film


2020.04.02. 11:34 Krap

Ha csak a tényeket nézzük

Itt sasolunk egy országban, melyben most már papíron is megszűnt a demokrácia, a pénzünk semmit nem ér (egy Euro április 1-én 364,57 Ft, középárfolyamon), a határaink le vannak zárva.
1933. Németország? Nem. Ott jobb volt a helyzet, onnan még évekig el lehetett menni.
Észak-Korea? Ott még nem tartunk, de a legjobb úton haladunk felé.
Minimálisat (sem) politizálok - itt pedig pláne nem -, de fáj látnom, hogy mit művel(nek) velünk.

Szólj hozzá!


2020.04.01. 08:03 Krap

Mondtam...

..., hogy ez lesz. :)

mandlorianbaby.jpg

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása