HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2014.06.18. 12:55 Krap

Nino Rota: Milliomos Nápoly, opera, főpróba

     Nino Rota olasz zeneszerző. Leginkább filmzenéi (számtalan. Legismertebbek talán: A Keresztapa, Rómeó és Júlia) révén ismert, de több operát is írt. A Milliomos Nápoly az utolsó ezek sorában, 1977-ben mutatták be először.
      Kezdjük a lényeggel: a zene és az énekdallamok jók. Helyenként nagyon-nagyon jók. Ez tehát egy jó, vagy mondjuk inkább úgy - lévén, nem értek a műfajhoz -, hogy nekem tetsző opera.
Van ugyan egy olyan - hosszabb(nak érzett) - szakasza, ahol az olasz nők az amerikai katonákkal mulatnak, amely opera helyett inkább musical vagy éppen ragtime, és önálló, egymás mellé pakolt "számok" benyomását kelti, de összességében zeneileg nagyon erős az előadás.
Az énekesek és a zenekar is hibátlanok, a díszlet és a jelmez a környezetnek (háború alatti Olaszország) megfelelő, a világítás viszont számomra szó szerint halvány. Nem tudom, ez csak a főpróbának szólt-e - vélhetően nem - vagy a műfaj velejárója - ezt is kétlem -, de kicsivel, olykor pedig sokkal "több fényt" el tudtam volna képzelni.
     Problémám mindössze a történettel és a mondanivalóval van. Egyik sem erős. Előbbi legfeljebb egy háborús és a háború vége előtti helyzetkép, az élet, a nehéz boldogulás bemutatása, utóbbi...? Nos, igen... Vagyis nem. Mondanivaló, tanulság nekem nem esett le. Csak a zenéjével és az énekdallamokkal hatott rám ez a mű. Operáról lévén szó, az nem kevés!
     9-kor kezdődött és éjszakába ("hajnali" 1 óra) nyúlt a próba (az előadás sokkal rövidebb lesz), de nem bántam meg, hogy végigültem. Noha az olasz mentalitás távol áll tőlem, jó volt karnyújtásnyi távolságból figyelni a rendező(ke)t, és beszélgetni előtte és a szünetekben a zenekar általam ismert tagjaival.
     Olasz rendező, olasz énekesek (LTL OperaStudio Projekt (Teatro del Giglio di Lucca, Teatro Goldoni di Livorno, Teatro di Pisa)), olasz karmester és a Miskolci Szimfonikus Zenekar közös előadása.
Olasz (és néhány mondatban angol) nyelven, magyar felirattal a színpad fölötti elektromos táblán.
A főpróbán három felvonásosnak tűnt, de a programban kettőről van szó.
     Előadás ma este a Miskolci Bartók Plusz Operafesztivál keretén belül, 21 órakor a Nyári színházban. Pléd, pulóver ajánlott!

OperaNapoly.jpg

A kép forrása: operafesztival.hu

2 komment

Címkék: Nino Rota Operafesztivál


A bejegyzés trackback címe:

https://krap.blog.hu/api/trackback/id/tr216340259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tizenkéthúr 2014.06.19. 11:11:59

A színház (operaelőadás) nem az a hely, ahol pléddel szoktak takarózni a nézők. Vagy tévedek? :)
Arról (miért?) nem írtál, hogy hogyan (kivel) keveredtél el erre a főpróbára!

Krap 2014.06.19. 12:41:30

A szabadtéri színpad viszont az a hely, ahová szoktak plédet vinni. Mifelénk.
süti beállítások módosítása