HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2017.05.31. 08:06 Krap

Színvonal

2017., írásbeli matematika érettségi, középszint. 12. feladat, szó szerint:
"Egy kockával kétszer egymás után dobunk. Adja meg annak a valószínűségét, hogy a két dobott szám összege 7 lesz! Válaszát indokolja."
Ilyen van??? Hogy egy érettségire nem tud egy (mi? minisztérium? tantestület? elit tanári kar?) egy feladatot megfogalmazni?
Nagyon szerettem az ilyen dolgozat feladatokat iskolás koromban. A csúcs a "Kedvenc nyugatos költőm" című volt. Ha jól rémlik, valami olyasmit írtam, hogy "A címben szereplő személy nem létezik.". És kész. Alapból nem kedveltem a költőket, így nyilván a nyugatosok is messze jártak attól, hogy bármelyiküket kedvencemnek nevezhessem.
Az a baj (és tényleg annak tartom), hogy ha erre a matematikai feladatra valaki egy nagy kérdő- és hiányjelet rajzolt volna, illetve, ha hullámos vonallal aláhúzza a feladatot, jelezvén, hogy az értelmetlen, valószínűleg nulla pontot kapott volna rá. A helyes válasz ugyanis az, hogy "Ha építő-, bűvös (Rubik) vagy bármilyen, (nem cinkelt :) dobókockától különböző kockával dobunk, akkor a valószínűség (gyakorlatilag) nulla; más esetben 1/6, KRETÉNEK."
Mondanom sem kell, hogy a javítási útmutatóban ennek nyoma sincs.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://krap.blog.hu/api/trackback/id/tr2012549259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tizenkéthúr 2017.05.31. 09:08:33

Szeretnék egy szavazást indítani az olvasóid körében arról, hogy igazad van-e!
Nekem elsőre teljesen egyértelmű a kérdés (elképzelni nem tudtam, hogy mibe fogsz belekötni).
Egy matematika érettségi feladatnál vajon ki gondol építőkockára? Nooormálisss??

Egy szavazat arra, hogy érthető a kérdés, és enyhén rossz szándékú, kvázi a kákán is csomót kereső az okfejtés.

(Volt) baráti üdvözlettel :
Ex-edződ

Krap 2017.05.31. 16:53:26

A matematika nem szavazas kerdese vagy a "mire gondolt a kolto" szintje, hanem egy elegge egzakt tudomany. De ha a kerdes megfogalmazoi hulyek is hozza, akkor is ott van a magyar ertelmezo keziszotar, melyben a "kocka" szonal nem hiszem, hogy szamokat emlitene a test lapjain. "A tenyek makacs dolgok."

tizenkéthúr 2017.06.03. 17:40:34

Idén kb. 3 hozzádszólás történt, és mindegyik én voltam. Szinte biztos, hogy érvénytelen lesz a szavazás.
Az viszont szomorú, hogy a Szépnevű szerint igazad van.

Krap 2017.06.05. 11:58:12

Mint írtam, ez nem szavazás kérdése. Magánban egy matek tanár (egyben érettségi elnök) is elismerte, hogy igazam van. Nem, mintha ez kérdés lett volna.
süti beállítások módosítása