HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2013.09.30. 08:01 Krap

"mi nálad a 10 pontos" - 3. a zenén túl

Rendhagyó módon nem frissen írok, hanem a Rockinformban annak idején megjelent lemezismertetőmet másolom ide.

      Egy idős nő, társának hamvaival, hosszú út után visszatér a hóesésben egy csónakban a tengerparti sziklához és a fához, melyet gyermekkorában egy kisfiúval ültetett és jelölt meg fehér kövekből kirakott körrel. A fához, melyet a kisfiú talált és mentett meg a kihalttá vált világban. A fához, melynél megfogadták, hogy egykor, mikor a föld ismét gyönyörű lesz, visszatérnek hozzá. Miután a szikláról a hideg habokba ugrottak, egy olyan helyen találták magukat, melyről történetek jártak az akkor még létező faluban. Ezen történetek szerint van egy hely, ahová a gyermekek szállnak, és ahol minden véget ér és újra elkezdődik.
     Egy fiatal nő az ágak között egy ösvényt követ a hóban. Egy kőhídhoz ér. A híd közepén egy idegen vár rá. Bizonytalanok abban, miért jöttek ide, de mindketten vágynak rá, hogy itt legyenek. Mikor a nő felébred, rájön, hogy ismét csak az álom volt. Ezen a reggelen egy férfi ébred ugyanebből az álomból…
Nem folytatom a mesét, mely a Halhatatlan szél dicshimnuszának bookletében található, japán anime-k világát (Chihiro Szellemországban, A vándorló palota, Totoro…) idéző festmények társaságában. A két ember (?) története felemelő mese, melyben valóság és álom, múlt és jelen, múlt és jövő között egyszerű az átjárás, magunk sem tudjuk biztosan, mikor melyikben vagyunk. Nincs különösebb története, vagy cselekménye, csak képekből, érzésekből áll, mégis kerek egész. A CD egyszerre hat elgondolkodtatva és elemi erővel az olvasóra, illetve a lemez hallgatójára, hiszen a tiszta gyermeki ént ábrázolja, szólítja meg.
     A japán csapat ötödik lemezén zenével is megteszi ugyanezt, egyetlen emberi hang nélkül. A könnyűzenei hangszerek egy csaknem teljes nagyzenekarral (két fuvolistán kívül nincsenek fúvósok, egyébként teljes a kép, rengeteg vonóssal) egészülnek ki, játszanak végig együtt, és alkotnak homogén egészet. Meg sem próbálom a hatást szavakkal leírni. A tőlünk (földrajzilag is) távoli kultúra még érdekesebbé teszi ezt a rendhagyó alkotást.
     Az élet filmjének csodaszép filmzenéje.

MONO - Hymn to the Immortal Wind

MonoHymnToTheimmortalWind.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=JbnhjsDI_ho

2 komment

Címkék: Mono


A bejegyzés trackback címe:

https://krap.blog.hu/api/trackback/id/tr925538145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tizenkéthúr 2013.10.01. 16:42:55

A kedvencz szimpatikusaid jó néhány tagja zokon venné, ha a "csaknem teljes" nagyzenekarból kimaradnának.
Sorold csak fel hirtelen az összes fúvós hangszert a fuvolán kívül!
(Ez csak a "szokásos kötekedés" volt, meg fogom hallgatni! :)

Krap 2013.10.03. 23:37:51

Ha PONTOSAN megírod, hogy a felsorolandók (átlagos hangszerenkénti zenész-számot feltételezve!) hány százalékát teszik ki egy nagyzenekarnak, már sorolom is. :)
(Talán. :)
süti beállítások módosítása