HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2012.05.19. 06:28 Krap

A legjellemzobb

Ha egyetlen keppel kellene jellemeznem Japant, talan ez lenne az:

Ebben rengeteg dolog benne van az orszagrol, az itteni emberekrol. SEMMI nincs azon a tengerpart szakaszon, csak egy jinja (dzsindzsa), shrine, szentely, a hozza tartozo kapuval es eloterrel. Es a rendhagyo kovek elotte az oceanban. (Az itteniek nagyon szeretik a termeszetet es annak, illetve a vilagnak egyszeru dolgait (egy fa, virag, ko, kert....) nezegetni, elmerengeni rajtuk.)

 A kapu jellemzoen nem az egyetlen ut folott all, amely a szentelyhez vezet, hanem a tenger fele nez, ezzel jelezven, hogy a lelkek (istenek) fele all nyitva, akik mar (a tengeren tulra) eltavaoztak. Az egesz egyszerre egyszeru, szep es tartalmas. Szamomra.

1 komment


2012.05.18. 05:30 Krap

Vonoskettes, keyboard, a tenger

Zajlik az elet(em). Szerencsere gyorsabban, mintsem kovetni tudnam itt.

Tobben kertek, hogy pakoljak kepet a billentyuzetrol. Megteszem. Komplikaltabbra szamitottam. Alapjaban "angol", csak egy (ket) billentyut hasznalnak, hogy valtsanak az 50 darab japan karakterre (a billentyuk jobb also sarkaban lathato). Ha ezeket hasznaljak, egy masik billentyu megnyomasaval azok automatikusan kicserelodnek a begepelest kovetoen kinai karakterekke, amennyiben van kinai-karakter megfeleloje a gepelt szonak. A ket (japan, kinai) karakterkeszletet vegyesen hasznaljak az irott nyelvben.

Ket napja ket (terhes) japan lany (asszony) "zenekari" probajan voltam. Egy helyi zeneakademiai tanar felugyelete, tanacsai mellett Pleyel (osztrak szuletesu francia zeneszerzo, en sem hallottam rola) egyik duettjenek teteleit probaltak, nem kis penz befizetese mellett. Ultem a foldon a szobaban es hol a csello, hol a hegedu kottajat nezegettem a ket muzsikus valla alatt, folott. A ket zenesz szinten tanitja sajat hagszeret gyerekeknek, felnotteknek, volt tehat szinvonal.

Tegnap a kedvenc kulfoldi idotoltesemnek hodoltam. Csatangoltam es jol eltevedtem. Elbicajoztam a tengerpartra, majd egy akkora felkort tettem meg a part menten, hogy a vegen meg kellett kerdeznem egy helyit, hogy a varosban vagyok-e meg, illetve az utat vissza a kozpontba. Mondta, hogy erre es erre van, de ne induljak neki kerekparral, mert messze van. Meglepodott, mikor mondtam Neki, hogy ez a rovid ut lesz nekem vissza, ugyanis onnan jottem, csak kerulovel a kikoto megtekintese miatt. Kerekeztem szumma 30-40 km-t.

Kozben atkeltem egy 1530 meteres alaguton, ami semmi, na, de kerekparral!!! Nalunk van ilyen? Nekem uj volt. Es elegge ijeszto erzes, holott volt kerekparsav. Nagy zaj, felhomaly, ilyesmi. A bicaj elso kerekenek tengelye korul van egy "dinamo", igy az (a magneses ter) allandoan forog, de van egy fenyerzekelo kapcsolo is a jarganyon, igy csak akkor vilagit a lampa, amikor kell. Erdekes.

Odafele, me'g a varosban Toy Dolls szolt a fulesben. Eppen akkor ert veget es valtott Paradise Lostra, amikor meglattam a vizet. Teljesen jo alafesto zenek voltak. Eloszor a vidam, furge, gondtalan, majd a sulyos, lassu, elgondolkodtato, vegtelen melysegu es tavlatu. (Majd irok az albumokrol.)

Jajj, megint lelkizem. Jojjenek a kepek. (Igertem kinai jeleket. A kov. mondat azt jelenti, nezegessetek orommel a kepeket.)

ご覧の写真が気に入ってくれるといいです。

 

1 komment


2012.05.16. 10:52 Krap

Miyajima sziget, part 2

Az rendben van, hogy narancsot es foldimogyorot eszunk, de azt nehezen dolgozza fel europai agyam, hogy mindezek Nandzso bacsi telkerol vannak.

Szólj hozzá!

Címkék: japan miyajima island


2012.05.15. 11:49 Krap

Miyajima sziget

A japanok egy kaput epitenek minden templom vagy szentely ele, ezzel jelezve a beteronek, hogy isteni helyen jar. Nos, a Miyajima sziget egeszet szent helynek tekintik, igy az egesz sziget ele epitettek egy ilyen kaput. A tengerbe. A szokott aranyokat nem tudtak termeszetesen megtartani, de a kapu igy is 16 meter magas!! A vilagorokseg resze.

Mikor is renovalnak es takarnak el a nagy reszet, ha nem akkor, amikor eletemben eloszor es utoljara meglatogatom? Raadasul dagalykor voltunk ott, tehat nem volt lehetseges el-/atsetalni alatta.

Azert igy is nagy elmeny volt.

A sziget nagy, kb. egy nap bejarni. Nem csak a merete, hanem a nagy hegyei miatt. 535m a legmagasabb pontja, ha jol latom, es magatol ertetodoen a tengerszint a legalacsonyabb. Hiroshima varos mellett talalhato, a varos egyik kikotojetol kb. 10-15 percnyi komputra. Ha ugyesen veszitek a napi villamosjegyet, ez a retur ut is benne foglaltatik a szigetre, az egyik villamos vegallomasatol.

A kapu mogott rogton egy szentely komplexum fogadja a latogatot (es vad ozek szanaszet a szigeten, az utcakon, meglepoen nagy szamban), mogotte pedig bekesen megfernek egymas mellett, felett a budhista es shintoista templomok/szentelyek.

Irgalmatlam mennyisegu szobor, nyugatiak szamara (is) erdekes epulet jellemzi a lakott reszt. Nekem leginkabb az 500 darab (!!!!!!!!!!) hasonlo, de nem egyforma Buddha szobor tetszett.

 

Szólj hozzá!

Címkék: japan miyajima island hiroshima prefecture


süti beállítások módosítása