HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2015.03.12. 08:31 Krap

Had will have - (had have hasn't)

Agymenők sziporkák az igeidőkkel a Vissza a jövőbe kapcsán. Avagy, amikor a 12 igeidő kevés (vagy éppen hogy túl sok). Magyarra lefordíthatatlan a nyelvi humora, de teszek ide egy verziót, hogy éreztessem, mennyire:

- If future Biff goes back to 2015 right after he gives young Biff the almanac, he could get back to the 2015 with Marty and Doc in it. Because it wasn't until his 21st birthday that 1955 Biff placed his first bet.
- Wait. Whoa, whoa. Is "placed" right?
- What do you mean?
- Is "placed" the right tense for something that would have happened in the future of a past that was affected by something from the future?
- Had will have placed?

-When Biff gets the almanac in 1955, the alternate future he creates isn't the one in which Marty and Doc Brown ever use the time machine to travel to 2015. Therefore, in the new timeline, Marty and Doc never brought the time machine...
- W-Wait. Is "brought" right?
- Marty and Doc never had have had brought?
- I don't know. You did it to me.
- Oh, I'm going with it.
- Marty and Doc never had have had brought the time machine to 2015. That means 2015 Biff could also not had have had brought the almanac to 1955 Biff. Therefore, the timeline in which 1955 Biff gets the almanac is also the timeline in which 1955 Biff never gets the almanac.
And not just "never gets." Never have, never hasn't, never had have hasn't.

(((- 2015-ben Biff ellopja a sportévkönyvet, visszamegy az időgéppel 1955-be, és odaadja a fiatalabb önmagának. De ezzel megváltoztatja a jövőt, tehát az a 2015, amibe visszatér, már nem az a 2015 lesz, amiben Marty és a Doki vannak.
- Már megint a Vissza a jelenbe problémája.
- Ha a jövőbeli Biff az évkönyv átadása után azonnal visszamegy 2015-be, Marty és a Doki 2015-jébe juthat vissza, mert az 1955-ös Biff csak a 21. születésnapja után kezdhetett el fogadni.
- Álljunk meg! Így kell ezt mondani?
- Mire gondolsz?
- Vajon ez a helyes alak akkor, ha azt szeretném kifejezni, hogy a múltban valami történni fog a jövő hatására?
- Fog elkezdeni fogadni volt?
- Erről van szó.
- Tehát Biff csak a 21. születésnapja után fog elkezdeni fogadni volt, és lesz milliomos. Ekkor változik meg az idővonal.
- De akkor még nem fogta elkezdeni fogadni volt!
- Mi van?
- A Vissza a jelenbével ellentétben ez rendkívül egyszerű. Amikor Biff megkapja az évkönyvet 1955-ben, a keletkező alternatív jövő nem az, amiből Martyék elindultak 2015-be. Ezért az új idővonalban Marty és a Doki nem utaztak az időgéppel...
- Várj, az "utaztak" itt a helyes?
- Marty és a Doki nem fognak utazni volt?
- Nem tudom, te találtad ki.
- Elfogadom. Marty és a Doki nem fognak utazni volt az időgéppel ebbe a 2015-be. Vagyis ez a 2015-ös Biff nem vihette vissza volt az évkönyvet az 1955-ös Biffnek. Tehát az az idővonal, melyben az 1955-ös Biff megkapja az évkönyvet megegyezik azzal, amelyikben nem kapja meg. És nem csak nem kapja meg. Nem kapta meg, nem fogja megkapni, és nem fogja megkapni volt.)))

Szólj hozzá!


2015.03.11. 08:05 Krap

A legyező

Színdarab, régi, és olasz. A színház három terméből a legkisebben játsszák, minden közel van és jól látható tehát.
Érdekessége, hogy a tíz szereplőt öt színész játssza, mindenki kettőt. Mindig, mindenki színen van, az átöltözések is a színpadon zajlanak.
Vígjáték. Ebbe az is belefér - és ezzel még nagyobb a csavar; vagy éppen, hogy tudatosítja, hogy hol vagyunk - hogy a színészek többször a kettős szerepeket játszó színészeket is játsszák. "Kiesnek a szerepből", szólnak a súgónak, a kellékesnek, a közönséghez, egymáshoz, mint színészekhez. Ez persze okoz néhány vicces jelenetet, mint például amikor a kávézó vendége kér még egy kört, és a helyiség előtt éppen beszélő báró (az őt játszó színész alakítja a kávézóst is) beszól, hogy "ne kelljen már most átöltöznöm! Szolgáld ki magad!". Amikor nincs szerepük, akkor ülnek, és nézik a kollégáikat.
A történet nem egy nagy szám, egyszerű, de "az arcok maradnak, a szerepek mások" szindróma miatt számomra nem is volt élvezhető, mert többször gondolkodtam (hogy ki kicsoda, és hogy ki kivel találkozott, kivel nem), ahelyett, hogy élveztem volna, sodort volna magával.
Az ötlet jó, a színészek jók -> jó, érdekes színdarab.
Ha szeretném a színházat, biztos tetszett volna. Így "csak" egy érdekes estét jelentett. Ajánlani tudom.

legyezo1.jpg

legyezo2.jpg

A képek forrása: www.mnsz.hu

 

3 komment

Címkék: színdarab


2015.03.10. 08:06 Krap

"MÁV állomás, de fenn...

kondenz1.jpg

kondenz2.jpg

... a MALÉV is jár"
     /Kispál és a Borz: Tiszai pu./

Szólj hozzá!


2015.03.09. 08:05 Krap

"Nem divatból szurkolunk"

Mezőkövesd-Kaposvár, de most már a másodosztályban. :(
A gyep minden csak nem zöld, picivel kevesebb a néző, de ezt leszámítva ugyanaz a kellemes légkör, jó, családias hangulat, mint tavaly.
És a csapat is rendben van. Bognár, Fótyik és "Dzsordzsi" elmentek a jobbak közül, de az irányítót (a szombati meccs alapján) Kulcsár, a csatárt pedig Molnár simán pótolja, nem csak a pályán, de kedvenceim listáján is.
Molnár gólja kifejezetten tetszett. Egy cselsorozat végén nagyon okosan lőtt a hálóba. Én kb. 5 méterrel/ütemmel korábban lőttem volna, és majdnem biztos voltam benne, hogy túlvariálja a helyzetet, de Neki lett igaza. Nagyon szép gól volt, élmény volt élőben látni.
A második félidőre átcuccoltunk a vendég kapu mögé, így karnyújtásnyi távból láthattam, hogy a kiugró 'kövesdi a kapusba lő, a labda pedig a visszafutó hátvédről az orrunk elé gurul az üres kapuba. Öngól.
Eléggé óvatos, de jó kis meccs volt. A Kaposvár mezőnyben jó volt, szervezetten, jól játszottak, de mindössze egyetlen (igaz, nagyon nagy) helyzetük volt. Igaz, az 1-0-nál, és ha "az bemegy, más az eredmény" :), de nem ment be.
Jó volt ismét meccsen lenni. Megtaláltam a módját, hogy a "b... MLSZ"-t kijátszva ne maradjak ilyen élmények nélkül, úgyhogy remélhetőleg kiszurkolom a feljutást a matyókkal.
Még az sem zavart, hogy a vendégeknél Rajczi végig pályán volt (arcoskodott is rendesen), a hazaiaknál pedig Bajzát (brrrrr, de.... Á, ezt nem tudom finoman leírni. Lila, és kész. :) is beállt csereként. Utóbbi lőtte a harmadikat.
Csak a Mezőkövesd!
3-0-ra verték a Kaposvárt.

kovesd-kaposv-nbii.jpg

2 komment


süti beállítások módosítása