HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2012.05.11. 10:20 Krap

A varoskaban

Vege az utazgatasnak, most mar csak pihenek, bringazom a varosban. Az ido(jaras) remek. Erosen sut a nap - sokkal delebbre vagyok Magyaro-nal -, de nincs hoseg, mert kozel a tenger (ocean, ha ugy tetszik) es olykor felhok is jonnek. A fenyo es a palma megfer egymas mellett. A levego tiszta, mert altalaban fuj a szel, vagy legalabbis szello lengedezik.

Ha azt mondom, nehez ismerkedni vagy hogy onmaguktol nem kommunikativak a(z itteni) japanok, akkor semmit nem erzekeltettem a rendhagyo viselkedesukbol. Mondjuk, eppen ma szolitott le ket holgy az utcan, de sajnos ez kivetel volt. Egyutt lehettek vagy 160 evesek, es nem, egyik sem volt tobb 120-nal. :) Az altalanos az, hogy a kis gyerkocoket leszamitva (ugy tesznek, mint akik) eszre sem vesznek. Mast sem.

Angolul ha tudnak is, nem beszelnek. Foleg (irott) informacio befogadasara hasznaljak a nyelvet. Nagy makom van, hogy egy angoltanar vendege vagyok!

Szoval, ismerkedni olyan feladat itt, mint egy vak es suket emberrel kommunikalni, akit nem erinthetsz meg.

A kormany a jobb oldalon, balra tertanak. Az autoik 85%-a hazai gyartmany, es az atlag sokkal kisebb meretu, mint nalunk megszokott. Az embereke is.

Liszt, cukor, zsir, alkohol, dohanyzas, kover ember - elvetve (sem) talalkozni ilyesmivel. A parlagfu gyogynoveny. Nem ingerultek, elozekenyek. A "koszonomre" mar ot (!!) kifejezest tudok. Egyet csak regen hasznaltak, de a tobbi jatszik, attol fuggoen, hogy mekkora dolgot mennyire koszonunk meg. Indulasom elott olvastam Ruth Benedict Krizantem es kard-jat. A japanok alap gondolkodasarol, mozgatorugoirol sok erdekes dolgot leir. Majd meselek rola itt, de egy japan prof. irt ra reakciot, annak meg nem eretem a vegere. A lenyeg a megfeleles, a hala, a kapott dolgok visszaadasa, kozosseg. Ha ehhez meg hozzavesszuk a szamuraj korok erkolcsrendszeret es vallasukat/hituket, lehet sejtelme az embernek arrol, mit miert (nem) tesznek az itteniek.

Es most a Perefektura (megye) Haza, a bicajom, a furdo felulrol, a ket szintet emelkedo, alapbol sem kicsi ora, es a tobbi. A szovegbol egy idezet: "Kesobb, amikor a hetedik szazadban Jomei csaszar meglatogatta..."

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://krap.blog.hu/api/trackback/id/tr644501958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása