HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2012.12.03. 08:03 Krap

Lemezkritika (16.), Dave Gahan special

SoulsaversCsik.jpg

     Ha már szóba jöt Dave a népautó reklám kapcsán, itt az alkalom, hogy megemlítsem, hogy hasznos dolgot is csinált már idén.
Például ezt a lemezt.
Beszállt egy duóhoz, és a negyedik lemezükön (ezen) Ő énekel, valamint az összes szöveget is Ő írta. (A két utolsó dalban szájharmonikán is Ő játszik.)
Karakteres, nekem nagyon tetsző hangja van, melyet élmény hallgatni a zenei körítéstől függetlenül is. Na, nem mintha itt gond lenne a kísérőkkel. Sőt!
     Le is szögezem rögtön kezdésként hogy Dave "nem más, csak egy énekes ebben az együttesben", azaz nem Ő dominál, nem köré épül az album. És ez nagyon jó. Hallani, hogy nélküle is kialakult zenei világa, mondanivalója van a duónak.
Rengeteg az élő hangszer. Ezek közül már a dob (telibe talált hangzásával) egyedül olyan érdekes Dave hangjával (helyesebben a hangja fura (JÓ ÉRTELEMBEN szokatlan) igazi dob mellett), hogy csak emiatt is megéri meghallgatni a lemezt. Tudom, anyazenekara (a Depeche Mode, ha valaki nem tudná) is előszeretettel alkalmaz élő dobokat, de ott azért az elektronika dominál.
Itt nem.
Semmi köze a zenének a Mode-hoz, Dave hangja mégis legalább annyira erős, mint ott. Érez, mesél, mereng, szerelmes, bölcs, nyugodt, őszinte.
Amolyan Nick Cave-esen.
     Noha a hangszerelése változatos és az egyes dalok a gospeltől a Pink Floydig sokféle hatást hordoznak magukon, az egész anyag homogén. Hoz egy hangulatot, életérzést, és eköré épül.
Nincs kiugró pillanat, sem gyengébb dal. Kell hozzá egy nyugodt lelkiállapot, hogy hasson az érettség, célba érjenek a különböző (gyakran szimfonikus) hangszerek szólamai, de ha ez megvan, észrevétlenül lesz a hallgató barátja ez a 44 perc. Már elsőre is.
      Véletlenül találtam rá. Az év egyik legkellemesebb meglepetése.
Odapakolom a polcra a két szólóalbuma mellé. És valószínűleg gyakrabban fogom hallgatni, mint azokat.

Soulsavers: The Light the Dead See

SoulsaversSmall.jpg



A nekem leginkább tetsző dal. Oh, azok a mélyek a verzékben! Még a Pink Floyd hatás sem zavar:

https://www.youtube.com/watch?v=QOy1THMUu38







8/10 pont

Szólj hozzá! · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://krap.blog.hu/api/trackback/id/tr684938517

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.06. 11:09:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása