HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2012.12.15. 08:05 Krap

"mi nálad a 10 pontos" - 1. mindenek alapja

     Szakmai ártalom, igényesség, kekecség, sznobság? Nem tudom, de tény, hogy valóban nagyon kevés olyan album van, ami nálam 10 pontot ér. Ez (a tény) és maga a felvetés kedvet csinált, hogy olykor-olykor bemutassak itt egy-egy szerintem hibátlan és/vagy tökléletes lemezt.
      Kezdem is a legrégebbivel, a legmegosztóbbal, az egyetlen lemezzel, mely '80. előtt készült és szívesen hallgatom.Ez a zenekar egyetlen albuma (!!!) és szerintem (lehet vitatkozni!) a (könnyű)zenetörténet egyik legnagyobb hatású alkotása.
Szinte valamennyi dalát feldolgozták már, némelyiket csak az ismert zenekarok átiratait számolva is 10-nél is többször, és kevés rock vagy metal gitáros van, aki ne említené meg hatásként.
      Meneteléssel indul, és hamar kiderül, hogy az angol nyelvet egészen egyedien használja banda - ropogós r-ek, megnyomott szóvégek stb. Ez az érthetőségnek még jót is tesz.
Polgárpukkasztás, persze, a negyedik dalban aztán (God Save The Queen) mindenen túlmennek, amin akkoriban (nem) lehetett. Eleve a Himnuszuk első sora a cím és a nyitó sor, de rögtön a másodikban le "fasiszta rezsimezik" a hazájukat, Angliát...
     Zeneileg egy tökéletes punk lemez. Semmi hangszeres cicomázás, mellébeszélés, csak a "kiállok és köpök a világra" hozzáállás. Röpködnek a "négy betűs" szavak, de nem (annyira) öncélúan.
"We don't care", "No future (for you)", "I don't know what I want but I know how to get it" - korképek, melyek szállóigék lettek.
A Problems és a New York talán kicsit halványabbak, de a másik 9 dal mindent visz.
     A már említett God Save... és az Anarchy In The UK lettek halhatatlanok, de én inkább a Bodies-t és a No Feelings-(e)t ajánlanám meghallgatásra.
A elsőt az ÜVÖLTős, gyakorlatilag egyszavas refrénje (és sziporkázó :) nyelvi bravúrjai :), utóbbit a ritmusgitár és a pillanatra ( a szóló ellenére) el nem engedő tempó miatt.
Mindkettő húzása a mai napig erős.
A teljes lemez össze-vissza számsorrenddel (és a Submission dallal, ami eredetileg nincs rajta) itt egészen hallgatható minőségben (de nem eredetiben, hanem némelyik esetén dal frissebb keveréssel) található meg:
https://www.youtube.com/watch?v=Le8RGZVLck8

39 perc attitűd, lendület, történelem. 19-22 évesek voltak, amikor megalkották. Döbbenet.
Megjelent 1977. októberében. Ahogyan a zene, a borító is klasszikus és nehezen verhető (Ne törődj a balf@szokkal, itt a Sex Pistols - eredetiben többértelműbb, poénosabb).

Never Mind The Bollocks Here's The Sex Pistols

Never_Mind_the_Bollocks.jpg

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://krap.blog.hu/api/trackback/id/tr614964563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tizenkéthúr 2012.12.15. 22:38:37

Ha már zenetörténet és 1977, akkor tisztelettel:
en.wikipedia.org/wiki/Elegant_Gypsy
süti beállítások módosítása