HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2017.02.24. 14:43 Krap

100 évig véd

csernobil2017.jpg

Gízai nagy piramis: eredeti magasság: 146,7m, eredeti szélesség/hosszúság: 232,4m.
Csernobili szarkofág: magasság: 105m, szélesség: 257m, hossz: 110m.

Szólj hozzá!


2017.02.23. 08:09 Krap

Suzanne Vega albumok (1.) - fiatalság, kiforrottság

Valahogy úgy kell karriert csinálni, ahogyan ez a hölgy tette. Művész családban nőtt fel, gyermekkorától támogatták, hagyták, hogy verseket, írásokat, dalokat szerezzen. Aztán (egy angol nyelvből (irodalomból?) szerzett diploma előtt/alatt/után) fogta a gitárját és járta a városa (New York) kocsmáit, játszott, ahol lehetett. Először csak néhány embernek, de aki érdeklődött, azok címét elkérte és lapot küldött nekik a következő fellépéseiről. A közönség nőtt, annyira, hogy egy kiadó is felfigyelt rá. "A többi történelem." Az első album eladása közel jár a két millióhoz. Ezé:

Suzanne Vega: Suzanne Vega (1985.)

A dátum azért érdekes, mert hősnőnk 25 éves ezen első lemeze készítésekor, megjelenésekor. Az itt hallható 10 dal markáns bemutatkozás. Azonnal és tökéletesen megmutatja az előadó és szerző (nem írom majd le az összes lemezénél, de valamennyi dalát (zene és szöveg) Ő szerezte, ritkán társszerzővel ((de SOHA nem Koncz Zsuzsával :))) stílusát, melyből - lévén a "saját bőre" - azóta sem bújt ki. Zenei kalandozások sem igazán jellemzik - de azért látjuk majd, hogy főleg a hangszereléssel variált, hol finoman, hol nyilvánvalóan - az évek során. Nincs zsákbamacska, az első másodpercek alapján bárki eldöntheti, hogy érez-e valamit a zenében, vagy sem, és ez jó eséllyel az egész S.V. életműhöz való hozzáállást is meghatározza.
A nyitó Cracking és a B oldalt indító Undertow talán a két legjellemzőbb, nekem leginkább tetsző dal, de a populárisabb Marlene On The Wall és a Small Blue Thing is talán a mai napig részei a koncertjeinek. Előbbiben előkerül az elektromos gitár a poposabb hangképben és nem csak a védjegy visszafogott, hanem a nyersebb ének is megmutatkozik. Utóbbi (ének) csak most tűnt fel, "ezredik" hallgatásra. Tetszik.
Kiemelendő még a szintén az életmű ékkövévé vált The Queen And The Soldier, nem csak a szöveg története, de a hangulata, dallamai miatt is.
Érdekes, hogy sokan (én is) egy "egyszálgitáros énekesnőnek" tartjuk Vegat, de gyakorlatilag nincs olyan dala, amely (az általában domináló gitárján kívül) ne tartalmazna más hangszert is. A The Queen...-ben is akad helyenként zongora, orgona és 12 húros gitár is.
Az Undertow szó egyébként tökéletesen leírja Vega teljes életművét. Nem tudom, van-e rá magyar szó - a (tenger) vízfelszín alatti áramlatot jelöli, amely ellentétes irányú a felszínivel.
Valamennyi dalnál külön felsorolja, hogy ki és milyen hangszeren játszik a felvételen. Ha jól rémlik, a teljes életműre igaz ez. Szimpatikus.
Az is, hogy szinte valamennyi albumának belső borítóin is vannak képek róla, jól dokumentálva az akkori stílusát és az idő előre haladtát.
Az talán a legjobb és legfurább Suzanne Vega zenéjében számomra, hogy noha gitár alapú, ez a hangszer dominál benne, de teljesen egyedi megközelítésben használja azt. Nem is tudom máshoz viszonyítani, hasonlítani, és noha hallottam már sok véleményt a játékáról, én csak annyit tudok róla mondani, hogy Suzanne Vegás. És kész. Még csak meg sem próbáltam soha egyetlen dalát sem eljátszani, annyira egyéni, amit csinál.
Meghallgattam LP-n és CD-n is az albumot. Nekem a hanglemez hangzása jobban tetszett. Ez jelentheti azt, hogy AZ az igazi formátum, hogy ideje lenne lecserélni a CD lejátszómat vagy, hogy nincs hallásom.
Mivel a 35 és fél perc egyéni, karakteres, könnyen emészthető, de helyenként kellően elvont zenét rejt egy azonnal felismerhető hangú és stílusú előadótól és a záró Neighborhood Girls-t leszámítva nincs halványabb pontja, nem vitás hogy nálam ez

10 pont.

suzannevega1-front.jpg


A nyitó remekmű: https://www.youtube.com/watch?v=32GGaizRqu0

És amiből kialakult: https://www.youtube.com/watch?v=W0Trp3U5IJI

Undertow: https://www.youtube.com/watch?v=_VdptStNu-k

 

Szólj hozzá!

Címkék: lemezismertető LP Suzanne Vega


2017.02.22. 08:09 Krap

1985.

suzannevega1-inner.jpg

Bővebben holnap.

Szólj hozzá!


2017.02.21. 13:35 Krap

Pierre Lemaitre: Téboly

pierrelemaitre-teboly.jpg     Francia író, 2009-es mű, 2010-es a magyar kiadás. Az olvasóm előző tulaja szerezte be.
      Sophie memóriája egyre inkább kihagy. Először csak apróságokat felejt el, tárgyak helyét, azt, hogy hova parkolt, de az idő előrehaladtával egyre komolyabb és durvább dolgok történnek az emlékezetéből kieső időben. Történetünk kezdetekor - agyának egyre megbízhatatlanabb voltának hála - karrierjének és házasságának lőttek, éppen gyermekfelügyeletből él. Ez sem tart azonban sokáig, az egyre őrültebb történések menekülni kényszerülő bűnözővé teszik.
A sztorit Sophie szemszögéből látja az olvasó, apránként megismeri múltját, miközben egyre kilátástalanabb jelenét követjük.
Nincsenek leírások, okfejtések - a szerző remekül azonosul a szereplővel, szinte érzi az olvasó, ahogyan lassan bekattan és kicsúszik a talaj a lába alól.
Sophiet azonban kemény fából faragták. Van egy mentő ötlete. És itt bejön a képbe egy másik szereplő, aki átveszi a mesélő szerepét. Ugyanazt (?) látjuk tehát, egy teljesen más szemszögből.
      Már ez is érdekessé teszi a történetet (krimi?, thriller?), de a cselekmény maga is izgalmas és érdekes.
Gyors sodrású, remek könyv, a stílusa tökéletesen idomul a tartalmához.
Két megfázásos nap alatt befaltam.
A magyar borító nem adja annyira jól vissza a könyv hangulatát, mint az eredeti, ezért választottam azt.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv thriller


süti beállítások módosítása