HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2021.05.13. 11:11 Krap

A komoly Rejtő

      Munka után könnyen olvasható, gyorsan kikapcsoló olvasmányt kerestem. Azonnal megakadt a tekintetem a Rejtőkön és már nyúltam is az első nem túl vastag kötetért, hogy elkezdjem az újraolvasást. A fehér folt nem hozta az elvártat. Relatíve egyszerű sztori, de a humort csak a felfogadott magándetektív levelei képviselték benne.
      A következő héten elővett Csontbigád poént csak elvétve tartalmaz, viszont egy nagyon jó regény. Sőt! Annak ellenére, hogy véleményem szerint nincs tökéletesen megírva egy remekműnek tartom. 100%-ban Rejtő stílusa, de a sziporkázó humort a mély mondanivaló (!!!), az elmélkedés váltja fel.
Választékos (!!!) a nyelvezete, tág a szókincse. Találomra felütöm és olyan szavakkal találkozom, hogy neuraszténiás, raglán, marjult, revelál, atavisztikus.... és persze, hogy most, belelapozáskor nem találom a jobbakat, de sokan vannak, mégsem zavaró mennyiségben.
A történet folyamán felmerülnek, kialakulnak az olvasóban és a szereplőkben súlyos kérdések, filozofálások az életről, halálról, a becsületről, az egyenességről, lelkiismeretről, hogy mije van az embernek, amikor mindenétől megfosztják és több hasonló témában, és ezek teszik gyöngyszemmé nem csak a Rejtő életműben, hanem a teljes magyar irodalomban. A Csontbrigád bemutatása egyenesen zseniális. Megalkot egy szóhasználatot, amely tökéletes a csapat külső és belső világának leírásához. Sziporkázó, egyben húsba- és lélekbevágó.
      Nagy - de nem minden alapot nélkülöző - túlzással azt mondhatnám, hogy ez Rejtő Nyomorultakja. Nagyon tetszett, csak ajánlani tudom. 1941-ben írta.
Klasszikus, sárga Albatrosz kötet, negyedik kiadás. 1983-ban 43 Ft-ba került (nálunk?? infláció?? Ugyan!), de antikváriumban sikerült 60 Ft-ért megvennem. Gyanítom, hogy valamikor a '90-es években. Kezd sárgulni. Műkincs.

"A szedés, a tábla, a vacak kötés nem számít. Azon az én írásom átrágja magát." /Rejtő Jenő/

Bocsánat, ha ez is fejjel lefelé jelenik meg:

rejto-csondbrigad.jpg

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://krap.blog.hu/api/trackback/id/tr5316558180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása