HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2022.11.03. 08:09 Krap

A professzor és az őrült (2019.)

Ismét egy film a kevés közül, mely elsőre meghatott (!), tetszett.
5-15 évente szembesülök vele, hogy Sean Penn zseniális. Egyike azon néhány színésznek, akik rá is szolgálnak erre a titulusra. Kiemelkedő a fazon. Itt is fergeteges a játéka, mellette Mel Gibson "csak" ott van.
A történet egyszerű - az első angol "értelmező szótár" megalkotása (én egynyelvű szótárnak hívom az enyémet, amióta csak megvettem), az összes létező angol szóval. Felfoghatatlanul hatalmas munka, melyhez a készítők egy meglepő helyről kapnak segítséget, egy amerikaitól. Az teszi érdekessé a történetet, hogy a szótáras vonal nagyrészt valóban megtörtént eseményeket mesél el. A "mellékszál" legalább ennyire érdekes, elgondolkodtató. Behozza a morált, az esendőséget, az elme sérülékenységét, a megbocsátást, a megbánást, a jóvátételt, az érzelmeket. Igazán hatásos.
Az egész beágyazva a XIX. század Angliájába, a kornak megfelelő választékos, igényes beszéddel, tisztelettudó magatartásokkal.
Elsőre beütött, de másodszorra is hatott. Film, élmény.

theprofessor1.jpg

theprofessor2.jpg

theprofessor3.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: film


2022.11.02. 08:03 Krap

AA Sessions

Szégyen, mennyire kevés időt töltök online rádiók hallgatásával. Főleg ahhoz képest, hogy mekkora királyság zenéket lehet ott találni. ("Isten áldja az Internetet!")
A hétvégén keresgéltem, és egyből műkincsekre találtam.
Kevés dolgot szeretek jobban, mint amikor derült égből meglep egy teljesen új zene. Tény, hogy nem kell sok minden ahhoz, hogy "leüljek" - elég egy eredeti alter banda egy egyszerű dallammal, elvarázsolt hangulattal.
Amikor kutakodtam, hogy kit is hallok ("Isten áldja, az internetet!" 2.) érdekes dologra találtam:

'The AA Sessions collaboration project releases one new song on the last Friday of every month. Forever. Every song is written and recorded from scratch in only 1 day at the Agricultural Audio studios in rural Sussex, under the direction of producer Ben Hampson, and each song features a different line up of musicians. No two songs are made by the same group.'

Röviden: ez a kezdeményezés csapatokat ránt össze, és minden hónap utolsó péntekén megjelentet egy dalt ("örökké"), melyet nulláról egyetlen nap alatt írnak és vesznek fel Sussex-ben-ben, vidéken Ben Hampson producer vezetésével. Minden dalt más és más összetételű csapat készít.

Vigyázat! Tizedik hallgatásra már unalmas - az viszont nagy szó, hogy simán eljutottam tíz hallgatásig.

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása