HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2022.11.03. 08:09 Krap

A professzor és az őrült (2019.)

Ismét egy film a kevés közül, mely elsőre meghatott (!), tetszett.
5-15 évente szembesülök vele, hogy Sean Penn zseniális. Egyike azon néhány színésznek, akik rá is szolgálnak erre a titulusra. Kiemelkedő a fazon. Itt is fergeteges a játéka, mellette Mel Gibson "csak" ott van.
A történet egyszerű - az első angol "értelmező szótár" megalkotása (én egynyelvű szótárnak hívom az enyémet, amióta csak megvettem), az összes létező angol szóval. Felfoghatatlanul hatalmas munka, melyhez a készítők egy meglepő helyről kapnak segítséget, egy amerikaitól. Az teszi érdekessé a történetet, hogy a szótáras vonal nagyrészt valóban megtörtént eseményeket mesél el. A "mellékszál" legalább ennyire érdekes, elgondolkodtató. Behozza a morált, az esendőséget, az elme sérülékenységét, a megbocsátást, a megbánást, a jóvátételt, az érzelmeket. Igazán hatásos.
Az egész beágyazva a XIX. század Angliájába, a kornak megfelelő választékos, igényes beszéddel, tisztelettudó magatartásokkal.
Elsőre beütött, de másodszorra is hatott. Film, élmény.

theprofessor1.jpg

theprofessor2.jpg

theprofessor3.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: film


A bejegyzés trackback címe:

https://krap.blog.hu/api/trackback/id/tr7517968222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása