HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2015.01.30. 15:04 Krap

Stephen King: Mr Mercedes

king-mr-mercedes.jpgAmikor leírom, hogy Stephen King regénye, ne hagyja senki abba az olvasást pusztán a szerző neve miatt! Ez ugyanis nem egy tipikus King mű, hanem egy egyszerű krimi.
Semmi misztikum, túlvilági, különleges képesség, sugallatok és egyéb szokott nyalánkság nincs benne. Még a gondolatok kingi leírása sem szerepel ezúttal az író eszköztárában.
Azt viszont megfigyeltem, hogy King teszi is, amiről prédikált az írásról szóló könyvében. Valóban nagyon kevés a jelző a regényben. Nincs olyasmi nála, hogy "kérdezte ingerülten", "jegyzte meg titokzatosan"...
A történet egyszerűsítve és semmit el nem mesélve egy elkövetőről, akinek a kiléte a kezdetektől publikus előttünk és egy nyugalmazott rendőrről szól.
Nem szeretem a krimiket, nem érdekelnek, de ezt a könyvet szívesen, és eléggé rövid idő alatt elolvastam.
Angolul olvastam, mert csak így tudok fejlődni, formában maradni. Középfok elég hozzá.

7,5/10 pont - soha rosszabbat

Szólj hozzá!

Címkék: könyv krimi Stephen King


2015.01.29. 11:58 Krap

A mai nap...

.. csak van.

fish.jpg 

Szólj hozzá!


2015.01.28. 08:08 Krap

V. a múltban

Azt mondta, tudja, hogy szétrúghatná az akkor már évek óta (4-5) tartó kapcsolatomat (és nem kizárt, hogy igaza volt), de azért a  2-3 hónapért, amit együtt tölt(h)e(t)nénk boldogságban, nem mászik bele két ember közös életébe.

18 évesen - ennyire bölcs és önzetlen volt. Ez csak most (a színdarab kapcsán) esett le. Tudta, hogy ha én Vele bármit, akkor a tartós dolgomnak annyi, mert hazugságban vagy botlás után én nem... És azt is tudta, csakúgy, mint én, hogy bármekkora a kísértés, nem egymás emberei vagyunk.

Szólj hozzá!


2015.01.27. 08:07 Krap

Nő a múltból (színdarab)

     Csendben ültünk V-vel (nem keverendő Vr-val!)a Rába parton. Idill, mindketten élveztük egymás társaságát, a nyugalmat, békét, harmóniát.
Meg is állapítottuk, hogy jó pár lennénk. Aztán egyszerre néztünk egymásra és röhögtük el magunkat, hogy "na, de járni egymással...!!!???". Aztán abban maradtunk, hogy ha úgy alakul, hogy mindketten egyedül leszünk, akkor 60 évesen összejövünk, és boldogan élünk, amíg csak.
Szerelmes és hűséges (típus :) voltam a barátnőmbe/-höz, egy másik lányba/-hoz... Ezért is lehettünk ennyire jóban V-vel... Mert tudta, hogy közöttünk csak barátság lehet, semmi más.
      Ez a folyóparti délután jutott eszembe a színdarabról.
Hogy hamarosan 60 éves leszek :)  :(, és egyedül vagyok...
Nem ígértünk semmit egymásnak. A darab két szereplője viszont igen, és az egyik "benyújtja a számlát", számon kéri a réges-régi ígéretet...
     A Színház legkisebb termében, karnyújtásnyira ültünk a szereplőktől. A díszlet minimális volt, de több apróbb/nagyobb EREDETI és olykor humoros ötlettel dobta fel a rendező (vetítés, UV-ben látszódó feliratok, makettek, stb.).
A cselekmény vezetése 5-20-30 perceket ugrált az időben előre-hátra, így több dolgot többször is láttunk. Ez először érdekes volt, majd zavart, a vége előtt viszont kifejezetten tetszett.
Az alapötlet nagyon jó. Mindannyian (a szerencsésebbek legalábbis) voltunk szerelmesek, és noha pl. nálam nem sok hiányzott hozzá, alig van valaki, aki az első szerelmével él. Márpedig az érzelmek közepette mondunk az adott pillanatban igaz(nak érzett) dolgokat, amelyek később átértékelődnek. Számomra kb. erről szól a gyakorlatilag egy Beatles (brrr) dalra, annak szövegére (I Will) (("Love you forver and forever" - egyszer csak eljutok eddig a dalig az életművük bemutatásában)) épülő színdarab.
Én a logikus dolgokat kedvelem (ha eddig nem vettétek volna észre), ezért a vége felé kissé elvesztettem a fonalat, a befejezésnél pedig pláne, de aztán (ha nem is teljesen) segítettek összerakni az én mérnöki agyamnak is.
Összességében nem bántam meg, hogy megnéztem, kicsit el is gondolkodtatott, de ajánlani csak a modern(ebb) színház kedvelőinek tudom.
Nem elvont vagy ilyesmi, de azért kell nyitottság a befogadásához.
     Az öt szereplő: Ullmann Mónika (nő a múltból) remek, Simonfi Adrienn (a fiú barátnője) gyakorlatilag csak monológokat mondott, jól, Györgyi Anna (feleség) hozta a formáját, profi színésznő, de nálam ott van egy kis "de" minden játékában. (A vágy villamosában nem éreztem erősnek, Az eltört korsóban viszont jó volt. Kíváncsi vagyok, ha nem a politika szele hozta volna városunkba (a férjét), akkor hogyan éreznék a játékával kapcsolatban. Ciki, hibám, de nem tudok elvonatkoztatni ilyen dolgoktól.)
A fiú átlagos, a férjet ebben az előadásban gyengébbnek éreztem a többieknél.
     Kortárs német szerző írta (Roland Schimmelpfennig). Ügyes, mert szerintem mindenki talál kapcsolódást benne a saját életében történtekkel.
A fejünk felett elrepülő repülő, és a jelenet, melyben U.Mónika elénekli az említett dalt (főleg a vége!!) magyarul voltak a kedvenceim.

noamultbol1.jpg

noamultbol2.jpg

A képek forrása: www.mnsz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: színdarab


2015.01.26. 08:09 Krap

"az egekig toljuk"

 

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása