HTML

'Dark Night Of My Soul'

Gondolatok. Sajátjaim és melyek Benned ébrednek. Thoughts. The ones in me and the ones generated in you.

Friss topikok

2017.06.09. 08:08 Krap

Hova lett...

bikini1-front.jpg

bikini1-back.jpg

bikini1-back2.jpg

Szólj hozzá!


2017.06.08. 08:08 Krap

Tegyük fel! Vinyl (4.), Bikini: Hova lett...

    Jajj, nagyon nagy klasszikus. :)) Nem vagyok ugyan totálisan oda érte - talán a második lemezük jobban tetszik -, de természetesen ismerem, kedvelem. Végre jó minőségben és remekre alkudott áron sikerült hozzájutnom hanglemez formátumban.

Nincs a borítón (az a Vedres Joe fej azért nem gyengén felismerhető! :) feltüntetve, hogy kik a zenekar tagjai, ezért kerestem kicsit és meglepve konstatáltam az alábbiakat: nem csak Lojzi (Németh Alajos - az egyetlen tag, aki ma is a zenekarban van), hanem a tesója (Németh Gábor) és Szűcs Antal Gábor!! (mellesleg: Szűcs "Judith" testvére, nem mellesleg: később Tátrai duó-társa) is tagja az ötösnek.
Ők hárman előtte a Dinamitban (lemezismertető is lesz egyszer), de már a Skorpióban is együtt zenéltek. (Szintén a gyűjteményben. Lehet, hogy azokról a lemezekről is írok.)
Feró, ugye adott az akkor éppen betiltott Riceből, de hogy Vedres Joe (későbbi (lehet, hogy korábbi is?) Beatrice zenész) már ilyen korán Feró mellé keveredett, az számomra újdonság.
     A borító nagy királyság, tökéletesen illik a zenéhez. Minden fordítva, le-fejjel, "Nagy Feró és a Bikini együttes atomfegyvermentes nagylemeze", Feró ugrik a a gépből, a többiek ülnek az utastérben. Nagyon nagy. :)
A zene pedig egy merő agymenés. Felrúg és kiforgat mindent. Dal közepén véget érő lemezoldal, folytatással a B oldalon, kínai dallamok(ba oltott Érik a szőlő), fűrész, punk, mese, zörejek, kakukk, "fordulatszám" változtatásos nyújtás/gyorsítás, "répa, retek, mogyoró", "Emberek! Dől a fa! Jóska, vigyázz, gyün a fa!" és minden, amit el (nem) lehet képzelni.
     A kezdő dallam (annak ellenére nagyon tetszik. hogy ott van benne az István a király!) remek hangulatát azonnal hazavágja a rendhagyó szerelmi vallomás, majd jönnek sorra a jobbnál jobb, agyasnál agyatlanabb gegek, ötletek szövegben és zenében lelkes összevisszaságban.
Mégis egyben van az egész. Talán ez a legnagyobb erénye. És az, hogy rettenetesen (szó szerint? :) eredeti. Kell hozzá egy nyitottság, borulat, humorérzék, de ha ezek megvannak, üt.
A Születésnapi fűrész és az Ó, igen. Felborult nekem már túlzottan - milyenek? - dadaisták(?), de mivel utánuk két nagyon nagy "dallal" zárják a lemezt, illetve ahogyan van, a mai napig megnevettet ("leszek a nem-nem") és tetszik, a pontszám sem lehet kevesebb, mint

"bim-bam"

9,5/10 pont

1983. Start, Made In Hungary, a zenekar első nagylemeze

bikini1-czimke.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vinyl alternative lemezismertető LP


2017.06.07. 08:04 Krap

Mark Frost: Twin Peaks titkos története (2016.)

twinpkonyv.jpgKét ember van, aki ilyen vagy hasonló címmel könyvet adhat ki. Szerencsére egyikük Mark Frost.
A könyv az, aminek látszik: sok-sok "akár még igaz is lehetne" jellegű esemény, tény, érdekesség a Twin Peaks nevű városkáról, annak történelméről, lakosairól, környezetéről.
A formátuma viszont rendhagyó. Nem összefüggő történet, hanem néhány sztori, emberek sorsának kifejtése, egymásba kapcsolása újságcikket, akták, magán- és hivatalos beszélgetések, fényképek és hasonlók segítségével. Minden "eredetinek", hivatalosnak és hitelesnek látszik. Időben az indián őslakosok idejétől a "régi" sorozat befejezését követő időkig terjed. Az indításkor azt is megtudjuk, hogy egy titokzatos személy gyűjtötte össze a dokumentumokat, jegyzeteket, amelyeken most egy szintén titokzatos ügynök rágja át magát, szintén jegyzetelve.
A kivitelezése remek, egyben lehetetlenné teszi e-book olvasós fogyasztását, marad a papír formátum. Ügyes. Cserébe remek kivitelezést kap a vásárló (vagy esetemben: kölcsönző).
Néhány titokra fény derül, megtud az olvasó érdekességeket. Mindenképpen hozzátesz tehát az eredeti sorozathoz, egyúttal át is vezeti a nézőt az újba.
Az pedig - az első két rész alapján mondom - minden ízében méltó folytatása a klasszikus történetnek. Sokáig téma lesz tehát még a sorozat.

"Néha egy bagoly: egyszerűen csak egy bagoly."

"De annyit mondhatok, hogy ezek mind valami még nagyobbnak a részei, valami réginek, ami nagyon mélyre van dugva, és ami végig itt van. Figyel minket. Többet mondok. Manipulál. Annyira bele vagyunk gabalyodva a saját nyamvadt mániáinkba, hogy nem vesszük észre, és már ott ülnek a nyakunkon.Mindnyájan eltévesztettük a házszámot. És ők, ezt higgye el nekem, végig erre utaztak. Hogy a baromsággal eltereljék a figyelmünket, és ne lássuk, hogy k.rnak át bennünket igazából és valójában."

"Lehet, hogy a baglyok nem azok, aminek látszanak, de mégis kényszerítő szerepük van: ők emlékeztetnek rá, hogy nézzünk bele a sötétbe!"

Szólj hozzá!

Címkék: könyv


2017.06.05. 14:04 Krap

Rendhagyó

Ha már maga a lemez (és az album) formabontó, legyen az ismertetője is az. Először nem írok róla semmit. Akit érdekel, hallgassa meg. Egy magyar klasszikus, az első Bikini (már a név is!!! :) alkotás:

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása